НОВИНИ

Ще въведат ли "Зона 30" и в Пловдив?

bnt avatar logo
от БНТ
08:25, 07.10.2023
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Експерти по пътна безопасност препоръчват да се въведе "Зона 30" във всички големи градове в страната на места с по-голяма концентрация от инциденти. "Зона 30" е район, в който максимално разрешената скорост за шофьорите е 30 км/ч.

В Пловдив все още няма еднозначен отговор дали ще бъде въведена "Зона 30". Засега идеята се обсъжда само от общинската комисия по безопасност на движението, но среща подкрепа.

"Аз мисля, че е по-добре да имаме повече пътища с въведени ограничения, колкото и неудобно да е и да се движим по-бавно, но да запазим живота на хората наоколо, защото виждаме резултатите напоследък", коментира Георги Стоилов – директор на ОП "Организация и контрол на транспорта" в Пловдив.

Изследванията показват, че по този начин драстично намаляват случаите на пострадали при инциденти.

"Тази скорост от 30 км/час е приета за гранична в сферата на пътната безопасност, при която над 80% при настъпване на ПТП е благоприятният изход за пешеходците", заяви Димитър Петров – Директор на дирекция "Управление и анализ на трафика" Столична община.

Мярката вече е въведена в София, но преди това е направен анализ на цялата пътна мрежа. Такъв трябва да се изготви и за останалите градове.

"Навсякъде може да бъде въведена тази "Зона 30", но е важно да се каже, че следва да има булеварди, които да носят транзитното движение между отделните квартали на населеното място, където скоростта да си остане по-висока", каза инж. Иван Табаков – експерт в държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

В Пловдив водачите са на различни мнения.

"Виждате, че хората дори в магазина се блъскат като ходят пеша, то няма значение километража, важното е човек как се движи, със закони не става, трябва задкормилно устройство да има", коментира Стефан.

"Има резон за въвеждане на такава скорост около училища и такива по-рискови улици, но от друга страна трябва и много голямо внимание от страна на пешеходците", смята Мартина Маркова.

"Смятам, че има голяма част от шофьорите които ще я спазват , особено тия които са семейни , с деца, които мислят за бъдещето", каза Пенка Пунчева.

За да бъде ефективна, "Зона 30" предвижда и допълнителни мерки наред с поставяне на ограничителен пътен знак. Те включват изграждане на малки кръгови кръстовища или паркиране от различни страни на улицата.

Автор: Нели Ангелова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров стартира участието си на тенис турнира в Шанхай
Григор Димитров стартира участието си на тенис турнира в Шанхай
2023 година - най-горещата в историята?
2023 година - най-горещата в историята?