НОВИНИ

Щетите от пороя във Вършец са за над 7 милиона лева

вършец бедствието вижте щетите пороя снимки
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:18, 19.07.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Щетите от поройните дъждове във Вършец, паднали в периода 11-13 юни 2022 година, са за над 7 милиона лева, съобщи за БТА кметът на Вършец Иван Лазаров. Той уточни, че сумата е непосилна за общинския бюджет и местната власт търси помощ от държавата за възстановяване на разрушени от водната стихия мостове и за изместеното корито на река Ботуня в градския парк във Вършец.

Само за поправка на корекцията на коритото на реката във Вършец и извън града ще са нужни 6 милиона лева. За възстановяване на отнесени и разрушени от водата мостове ще са необходими повече от 1 милион лева. Проблемът може да бъде решен временно с поставяне на сглобяеми метални конструкции и община Вършец е поискала от Министерството на отбраната и Министерството на транспорта да ѝ изпратят такива конструкции.

Река Ботуня преля, отнесени са мостове и автомобили във Вършец (ВИДЕО)

Водата е отнесла или разрушила един мост, който свързва отделни квартали на Вършец и един мост за автомобили, по който се стига до хижа „Бялата вода“ в Стара планина и до голяма птицеферма за яйца и месо край града. Отнесени са и малки пешеходни мостове.

Местната власт е потърсила помощ и от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии към правителството, но за отпускане на средства от там са нужни проекти за дейностите за отстраняване на всяка от щетите, а това отнема време.

Вършец след бедствието - вижте щетите от пороя

Според Иван Лазаров за възстановяването на предишния облик на курортния град Вършец, връщане на реката в старото ѝ корито и възстановяване на отнесените мостове ще е нужно поне година и половина време.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов отпадна на старта в Тампере
Димитър Кузманов отпадна на старта в Тампере
Манчестър Юнайтед победи познат съперник в Мелбърн
Манчестър Юнайтед победи познат съперник в Мелбърн