НОВИНИ

Шведският премиер след атентата в Брюксел: Терористите няма да променят нашите ценности

Белгийкият премиер заяви, че страната му ще предприеме по-строги мерки срещу нелегалната миграция

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
15:18, 18.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
По света
Шведският премиер Улф Кристершон в Брюксел
Слушай новината

Терористите искат да ни изплашат, те не приемат нашите ценности и искат да променят начина ни на живот, това каза в Брюксел премиерът на Швеция Улф Кристершон, който участва заедно с премиера на Белгия Александър Де Кро в церемония в памет на убитите в понеделник шведски граждани. По-късно двамата премиери дадоха пресконференция заедно с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ние няма да променим нашите ценности и няма да променим начина си на живот заради терористите, каза Улф Кристершон. Той поиска ЕС да предприеме по-строги мерки за охрана на границите и за по-бързо връщане на нелегални мигранти в страните, от които идват.

Тунизиецът Абдесалам Ласауед, който в понеделник уби двама шведи и рани един, е получил отказ за пребиваване в Белгия през 2020 година, но въпреки това останал нелегално в страната.

Белгийските власти съобщиха по-рано, че той е пристигнал незаконно от Тунис в Лампедуза в Италия още през 2011 г. Първоначално е бил в Швеция, където е дори е излежал присъда от две години затвор заради притежание и разпространение на наркотици. След това той е пристигнал в Белгия, през 2019 г. е подал молба за убежище, която е била отхвърлена на следващата година. Белгийските власти са издали заповед той да напусне страната, но той не го е направил.

Премиерът на Белгия Александър Де Кро подчерта, че страната му ще предприеме по-строги мерки за връщането на нелегалните мигранти. По-рано пред белгийски медии Де Кро заяви, че нелегалните мигранти, които откажат да бъдат връщани в страните си, ще бъдат настанявани в затворени институции. В момента в Белгия незаконно пребивават около 110 000 мигранти.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че ЕС трябва спешно да промени правилата за експулсирането на лица, които представляват заплаха за националната сигурност. В момента те се приканват доброволно да напускат ЕС.

"И това е причината, поради която ние, Европейската комисия, предложихме, че ако дадено лице се счита за заплаха за националната сигурност, държавите членки трябва да имат правомощието да принудят лицето да напусне. Това е част от нашия Пакт за миграцията и убежището”, каза фон дер Лайен.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нападнаха синагога в Берлин с коктейли "Молотов" (Снимки)
Нападнаха синагога в Берлин с коктейли "Молотов" (Снимки)
Съдия Даниела Талева ще разследва сигналите срещу Борислав Сарафов
Съдия Даниела Талева ще разследва сигналите срещу Борислав Сарафов