НОВИНИ

"Сиела" за машинното гласуване: Не можем да даваме публични изявления

Айше Сали
от Айше Сали
17:00, 05.04.2021
Чете се за: 01:42 мин.
У нас
гласуваме април машина гласуване бнт галерия
Слушай новината

Не може да даваме изявления и да участваме в публични изяви. Това заявиха за БНТ от "Сиела".

Фирмата беше ангажирана с техническото обезпечаване на машините, с които можехме да гласуваме в изборния ден.

Причината за въздържане от публични коментари е правилото, залегнало в договора за обществена поръчка между фирмата и ЦИК.

Според условията в договора "Сиела" трябва да достави и обезпечи 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване. В тях трябва да бъде инсталиран и софтуер. Той обаче трябва да осигуряват възможност системният и приложният софтуер да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика, както и осъществяването на дейностите и процесите за логистично осигуряване и обслужване на специализираните устройства.

Въз основа на Решение за определяне на изпълнител № 1924-НС от 30.12.2020 г., е налице невъзможност за даване на публични изявления и съобщения.

Съгласно Договора за обществена поръчка "ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ няма право да дава публични изявления и съобщения, да разкрива или разгласява каквато и да е информация, която е получил във връзка с изпълнението на този договор, независимо дали е въз основа на данни и материали на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ или на резултати от работата на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, без предварителното писмено съгласие на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ, което съгласие няма да бъде безпричинно отказано или забавено."

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Кузманов даде само гейм в Оейраш
Димитър Кузманов даде само гейм в Оейраш
Зидан похвали Клоп преди четвъртфинала в ШЛ
Зидан похвали Клоп преди четвъртфинала в ШЛ