НОВИНИ

Силна Австралия сломи съпротивата на Испания в Париж

Австралийците потеглиха с успех и помрачиха рекорда на Руди Фернандес

bnt avatar logo
от Веселин Михайлов
14:10, 27.07.2024
Чете се за: 03:55 мин.
Спорт
силна австралия сломи съпротивата испания париж
Снимка: FIBA
Слушай новината

Националният отбор на Австралия потегли победоносно на олимпийския турнир при мъжете по на Игрите в Париж. Баскетболистите на Браян Горджиян сломиха Испания с 92:80 в мач от първия кръг в група А. На закрития стадион „Пиер Мороа“ австралийците бяха в ролята на лидери до голяма степен и се спряха с няколко щурма на испанците, за да сломят съпротивата им. Освен това „кенгурата“ помрачиха рекорда на Руди Фернандес, който се превърна в първия баскетболист с шест участия на олимпийски игри.

На 30 юли (вторник) австралийският тим ще срещне Канада, докато момчетата на Серджо Скариоло ще излязат на поправителен срещу Гърция.

Джок Ландейл, Дайсън Даниълс и Джош Гиди рядко оставяха шансове на испанската защита в началните минути, като усилията на тримата доведоха до двуцифрена преднина за символичните домакини. Символичните гости намериха начин да си стъпят на краката чрез проблясъци на Сантиаго Алдама, но австралийското нападение работеше безотказно и това се оказа достатъчно за „кенгурата“ да се радват на аванс от 10 точки в края на дебютния период.

Въпреки че магията на Серхио Люл започна да действа в началото на втората част за испанците, той срещна достойни съперници в лицето на Патрик Милс и Гиди, които върнаха спокойствието на австралийците. Впоследствие Гиди и Ландйел се постараха австралийският тим да не се огъне пред константното представяне на Алдама, за да се прибере в съблекалнята при 49:42.

Събуждане от страна на Уили Ернангомес, Алекс Абринес и Алдама, както и съвсем друг подход в защита, позволи на „фуриите“ да се зарадват на обрата в хода на третата част. Милс, Ландейл и Даниълс дадоха да се разбере, че символичните домакини няма да направят крачка назад, тъй като на бърза ръка си припомниха усещането да са водачи в резултата и се отскубнаха с 9 точки след 30 минути игра.

Нова доза гениалност на Люл в началото на заключителната четвърт напомни за непримиримостта на действащите европейски шампиони, които за пореден път се върнаха в играта. Милс и Ландейл обаче отново вгорчиха живота на европейците, а Джак МакВей и Гиди довършиха започнатото, за да могат австралийците да вземат окончателно глътка въздух и да сложат точка на спора.

Джок Ландейл поведе "кенгурата" към успеха със своите 20 точки, 9 борби и 5 асистенции. Патрик Милс се разписа с 19 точки, Джош Гиди регистрира 17, 8 овладени под двата ринга топки и 8 завършващи подавания. Дайсън Даниълс и Джак МакВей приключиха с по 13 точки, като записаха и по 7 овладени под двата ринга топки.

Сантиаго Алдама се отличи за испанците с 27 точки, 5 борби и 6 точни шута зад дъгата. Серхио Люл остави на сметката си 17 и 5 успешни стрелби от далечна дистанция, Уили Ернангомес финишира с 14 точки.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийска шампионка във фехтовката от Токио отпадна в самото начало в Париж
Олимпийска шампионка във фехтовката от Токио отпадна в самото начало в Париж
Петър Мицин пред БНТ: Една от грешките ми е бързото тръгване (ВИДЕО)
Петър Мицин пред БНТ: Една от грешките ми е бързото тръгване (ВИДЕО)