НОВИНИ

Символичен протест на собственици на заведения за бързо хранене в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
12:30, 06.04.2020
5288
Чете се за: 00:51 мин.
Регионални

В Благоевград - символичен протест на собственици на заведения за бързо хранене, въпреки забраните за масово струпване на хора. Причината за недоволството им е, че не могат да работят според новите изисквания, а това им носи загуби и ще доведе до фалити.

Голяма част от търговците са работили на гише последните няколко дни. След проверка на РЗИ обаче се е оказало, че не покриват изискванията и трябва да прекратят дейността си.

Македонка Давидкова: На 2 април мина РЗИ и ни остави предписание, че не може да работим на гише. Въпреки спазваните дезинфекционни мерки. И указателни табелки, че трябва да има през 2 метра разстояние на хората. Те казват, че има струпване на хора и не може да работим на гише.

Силвия Достумска - собственик на заведение: Звънях в Министерство на здравеопазването, казват, че имаме право да работим, БАБХ казват, че имаме право да работим, РЗИ не ни разрешава.

Петър Иванов има няколко заведения за бързо хранене в града. Вече е съкратил голяма част от служителите си. Казва че, ако му бъде разрешено да продават на гише храна, ще успее да запази бизнеса си и да не фалира до края на извънредното положение.

Петър Иванов - собственик на заведение за бързо хранене: Самите храни се изнасят абсолютно пакетирани, за да може да няма допир до хората и все пак спряхме да работим. Борбата, не само моята, а и на колегите е да запазим част от хората, въпреки загубите, които търпим, защото реално погледнато ние не печелим.

От Регионалната здравна инспекция в Благоевград обясниха, че според разпоредбите на здравния министър заведенията за бързо хранене могат да работят само с доставка до адрес, но не и да продават на гише.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 7000 регистрирани в Бюрата по труда за ден
Над 7000 регистрирани в Бюрата по труда за ден
"Тесла" със собствен прототип на обдишващ апарат
"Тесла" със собствен прототип на обдишващ апарат