НОВИНИ

Скандал в НС: Депутатите не приеха предложението комисия да разследва за СРС-та

Николай Минков
от Николай Минков
12:15, 04.08.2021 (обновена)
Чете се за: 05:20 мин.
У нас
Слушай новината

Скандал в Народното събрание още на първата точка от дневния ред на депутатите - повод стана обсъждането на нова временна комисия за установяване на всички факти за прилагане на СРС-та от страна МВР по отношение на български граждани, участвали в последната предизборна кампания.

Повече от два часа и половина продължи дебатът в пленарната зала дали да бъде създадена временна анкетна комисия, която да установи фактите и обстоятелствата около евентуално прилагане на специални разузнавателни средства по време на вече отминалата предизборна кампания.

От Движението за права и свободи предложиха да се разшири обхватът на комисията, като се впише и разследване дали е упражняван натиск върху партийни функционери, членове и симпатизанти на политическите сили по време на кампанията.

От реформаторските партии и БСП пък обвиниха ГЕРБ, че с тази комисия искат да атакуват служебния вътрешен министър Бойко Рашков и неговата дейност по установяване и провеждане на предизборната кампания във функцията на МВР.

"Ние от ГЕРБ винаги сме считали, че трябва порочните практики, свързани с изборите, да се показват наяве. Но не подкрепяме в продължение на месец МВР да се ползва за бухалка срещу една партия - ГЕРБ", заяви Десислава Атанасова.

"Това свърши господин Рашков, това свърши служебното правителство, че ви ограничи този вот, от който вие вкарвахте народни представители без да имате тяхната подкрепа. И правихте мнозинства 12 години, и 12 години управлявахте по този начин с едни 150 - 200 000 гласа, които не ги заслужавахте", отвърна Георги Свиленски.

Демокартична България предложи вместо да се създава анкетна комисия, парламентът да не губи време, а да реформира прокуратурата.

"Госпожо Атанасова, радваме се, че минавайки в опозиция, разбрахте какво нещо е демокрацията. Знаете ли защо излизам тук на трибуната - защото ние от "Демократична България", откакто сме се създали, винаги сме говорили за това, че Народното събрание е висшият орган на държавна власт и е хубаво, че сега сте се сетили, че трябва да възстановим името на парламента", коментира Атанас Атанасов.

От ДПС заявиха, че ще подкрепят комисията и предложиха да бъде разширен обхватът и за полицейски натиск и тормоз върху партийни членове и симпатизанти и представиха аргументи:

"Ние имаме клипове как горските бият с метални пръти по време на предизборна кампания и тук вината на ГЕРБ е огромна. Аз искам да запитам новите партии, които иска да изчегъртват този модел-може ли този модел да бъде изчегъртван със същите средства", каза зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

"Както е лицемерно ГЕРБ да говорят против полицейското насилие при положение, че един от депутатите им носи отговорност за боя върху хората, по същия начин е лицемерно вие да говорите за натиска над горските, защото горските в смесените региони са функция на ДПС и това е факт. Много стоях в Къджалийско, не случайно загубихте именно от ИТН", отговори Тошко Йорданов.

И останалите реформаторски партии се обявиха против комисията.

"Умилително е цялото това гугукане между ГЕРБ и ДПС. Извинявайте, ама с тия милиционерщини няма да минете", каза Стоян Михалев от "Демократична България".

"От една страна, обвиненията в реваншизъм от ГЕРБ, които управляваха официално, са донякъде оправдани, когато идват обаче от страна на ДПС, които твърдят, че не са управлявали, будят недоумение. Че вие или сте управлявали, или не. Ако не сте управлявали, тогава няма реваншизъм", коментира Николай Хаджигенов.

Лидерът на ДПС обвини опонентите в лицемерие и двойни стандарти:

"Допускането на нарушаване на правата на граждани, които са защитени, от репресивен държавен апарат, е реваншизъм спрямо част от гражданите, а в конкретния случай вашето поведение е заявка за диктатура", каза Мустафа Карадайъ.

След цяла сутрин дебати предложението за временна анкетна комисия бе отхвърлено. На този фон, само 10 минути бяха нужни на депутатите, за да приемат предложението за изслушване на главния прокурор за дейността на Бюрото за защита на свидетелите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Императорските пингвини - на изчезване?
Императорските пингвини - на изчезване?
ЦСКА картотекира Мено Кох за мачовете с Осиек
ЦСКА картотекира Мено Кох за мачовете с Осиек