НОВИНИ

Байдън за губернатора на Ню Йорк: Би трябвало да се оттегли от поста

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:46, 04.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Скандал в Съединените щати - губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо е обвинен в сексуален тормоз. Според разследване, продължило повече от 5 месеца, Куомо е действал недопустимо спрямо 11 жени - предимно негови сътруднички. Президентът Байдън поиска оставката му.

Преди година по това време Андрю Куомо беше истинска звезда. Във времето, в което Доналд Тръмп отричаше съществуването на коронавируса, губернаторът на Ню Йорк беше сред първите, които взеха мерки срещу заразата. Ежедневните му брифинги за хода на пандемията му донесоха награда ЕМИ.

С години е сред знаковите лица на Демократите - избиран е за губернатор три пъти, 15 години е женен за една от дъщерите на Робърт Кенеди, брат му Крис е сред лицата на CNN.

Куомо вече се готвеше да се кандидатира за четвърти път, когато през март избухна скандал. Две жени го обвиниха в сексуален тормоз. Отрече обвиненията. Последваха разкази на други жени. Извини се за поведението си и призна, че вероятно прекалено фриволното му държание, може би е изтълкувано погрешно. Отказа да подаде оставка.

Последва 5-месечно разследване на щатската прокуратура. В 168 страници се разказва за нежелани докосвания, целувки и прегръдки, както и откровени намеци. Офисът на губернатора е определен като "токсично работно място", което е позволило и сексуален тормоз.

"Губернаторът наруши федерален и щатски закон като упражни сексуален тормоз над мен и други настоящи и бивши служителки. И ако той не се оттегли, наш дълг е да действаме и да го предложим за импийчмънт. Той ме тормозеше сексуално. Не съм се объркала. Няма нищо объркващо", заяви Шарлът Бенет, бивша асистентка на Андрю Куомо.

Бившата му асистентка е сред 11-те жени, отправили обвинения.

"Първо, искам да знаете от първо лице, че никого не съм докосвал по неподходящ начин никого и не съм правил неподходящи сексуални намеци. На 63 години съм. Целият ми съзнателен живот на възрастен е минал пред погледа на обществеността. Аз не съм такъв и никога не съм бил!", заяви Андрю Куомо, губернатор на Ню Йорк.

Срещу него се обявиха видни демократи - кметът на Ню Йорк Бил де Блазио и Нанси Пелоси. Но сигналът, че кариерата на Куомо вероятно е към края си, дойде от Белия дом.

"Мисля, че би трябвало да се оттегли. Доколкото разбирам щатската прокуратура може да реши да го предложи за импийчмънт", заяви Джо Байдън, президент на САЩ.

Разследването няма криминален характер и Куомо не е заплашен от присъда. Но по всичко изглежда, че пътят му обратно към губернаторския стол и към Демократическата партия, вече е затворен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Расте напрежението във ВМЗ-Сопот
Расте напрежението във ВМЗ-Сопот
Гришо излиза срещу Ивашка във Вашингтон тази вечер
Гришо излиза срещу Ивашка във Вашингтон тази вечер