НОВИНИ

Скептицизъм сред основните политически партии, след като БСП получи третия мандат

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:55, 16.01.2023
Чете се за: 04:37 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева
Слушай новината

Скептични към успеха за съставяне на правителство с третия мандат, връчен на БСП - такова е общото мнение на останалите парламентарно представени групи. Според тях разговорът никога не е излишен, но различията, които са се очертали през последните две години, са твърде големи. От "Демократична България" заговориха дори за още едни парламентарни избори заедно с местните.

ГЕРБ ще обмисли дали да участва в среща между председателите на партии. И днес те заявиха, че според тях отдавна има нужда от лидерска среща и това е била причината да създадат контактна група, която да потърси допирни точки между така силно конфронтираните партии.

"От ден първи от формирането на това НС говорим за това, че е необходимо да се изготви управленска програма или документ, под който да стоят подписите на всички лидери на парламентарно представени партии или тези, които биха участвали с подкрепа. Винаги има нужда от разговори, не говорим за преговори. Винаги има нужда от разговори, особено когато касаят бъдещето на държавата", заяви Десислава Атанасова - председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

От "Продължаваме Промяната" винаги са готови за среща пред камери в Народното събрание и да говорят по приоритетите, които за тях са основни за бъдещото управление. Очакват БСП да преосмисли някои от позициите си, иначе е немислимо да ги подкрепят.

"Разглеждайки становищата на другите парламентарни групи и разговорите, които проведохме във втория мандат, моето лично мнение е, че шансът за съставяне на правителство е доста малък. Ако трябва да говорим за пречки и различия с мандатоносител, който вече всички знаем, че е Българската социалистическа партия - тук става най-вече въпрос за съдебната реформа, изборния кодекс, но също и еврозоната и други разделителни линии", каза Андрей Гюров - председател на ПГ на "Продължаваме Промяната".

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов коментира в ефира на БНР, че президентът от две години прави едно и също с един и същи резултат - избори и управление на служебни кабинети. Президентът е в ситуацията с баницата, каза още Иванов.

"Ние партиите му даваме баницата. Ще участваме в разговори и в търсене на решение. Дали ще подкрепим такова управление е друга тема. Хубаво е да пожелаем успех на госпожа Нинова, но съм много скептичен, че нещо ще излезе от тази работа. Отиваме на едни избори, които не се очертава да дадат една голяма промяна. Изглежда много вероятно и следващия парламент да излезе "пупав" както казваше Радичков, тоест да не роди управление и да отидем на още едни избори - много вероятно две в едно с местните избори", заяви Христо Иванов.

Партия "Възраждане припомниха , че още от началото на 48-то Народно събрание призовават за предсрочни избори.

- В скалата от едно до 10 доколко е възможно правителство с този мандат?

- Нула

- Защо?

- Защото просто няма как да стане след като има взаимоизключващи се политически сили, които са заявили досега, че няма как да влязат в правителство, ако участва другата и т.н. Освен ако, разбира се, не станем свидетели на често срещащото се в българската политическа и родна фауна явление - политическо кръвосмешение", коментира Костадин Костадинов.

От ДПС и "Български възход" не коментираха. От партията на Стефан Янев поясниха само, че ще се отзоват на поканата за лидерска среща.

По темата работиха: Десислава Маркова, Милена Кирова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА пристигна в Анталия и обяви контрола с Астана
ЦСКА пристигна в Анталия и обяви контрола с Астана
Ученици от Полски Тръмбеш се учат как се мътят пиленца
Ученици от Полски Тръмбеш се учат как се мътят пиленца