НОВИНИ

ЕК за БНТ: България още не е поискала предоговаряне на Плана за възстановяване

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:31, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Българските власти още не са внесли искане в Европейската комисия за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, каза в отговор на БНТ говорител на ЕК.

"Искам да подчертая, че промененият план също ще трябва да отговаря на всички изисквания, свързани с Регламента на Механизма за възстановяване и устойчивост. Тези изисквания например са 37 процента от средствата за отидат за климата, а също и да бъдат изпълнени препоръките към страните. За България това включва прогресивна декарбонизация на българската икономика", заяви Верле Нойтс - говорител на ЕК.

От институцията отново припомниха, че предоговаряне на Плана може да има само в изключителни случаи и държавата, която го иска, трябва да докаже, че повече не е в състояние да изпълнява части от него или целия план поради обективни обстоятелства.

Още в петък от ЕК обясниха за БНТ, че са готови да обсъждат с българските власти отделни етапи от Плана, които не са постижими и трябва да бъдат променени. Но това ще наложи стриктна оценка на всеки един случай поотделно.

Дори и да бъде променен, Планът трябва да отговаря на предварителните всички изисквания - например 37 процента от средствата да бъдат използвани за проекти, свързани с климата и да се изпълняват препоръките към страната. За България една от основните препоръки беше прогресивна декарбонизация на българската икономика.

България е страната в Европейския съюз с най-силно замърсяваща икономика. Говорителят на Европейската комисия подчерта, че готовността на страната да намали декарбонизацията в икономиката е била решаваща при одобрението на Плана. Българският план предвижда намаляване на отделянето на вредни емисии при производството на енергия с 40 на сто до 2025 година.

"По втория ви въпрос дали когато държава-членка заяви искане за промяна на плана, това може да промени плащанията и общата сума. Не, по време на периода на оценка това няма да се случи. Но предоговарянето ще отнеме също толкова време, колкото и оценката на нов план. Процесът на предоговаряне е огледален на първоначалния процес на одобрение", заяви Верле Нойтс - говорител на Европейската комисия.

Съществено Планът предвижда и финансова подкрепа за екологизиране на енергийния сектор в размер на над 2 милиарда евро, каза още говорителят. Тя припомни, че българският план беше одобрен през май миналата година и вниманието на властите сега трябва да бъде насочено към неговото изпълнение.

Ако се стигне до преразглеждане, по време на процеса на преразглеждането на Плана няма да бъдат променени договорените досега плащания.

Припомняме, че миналата седмица парламентът възложи на Министерския съвет да преговаря за нови ядрени мощности, да въведе система за компенсиране на високите цени на горивата и да предоговори Плана за възстановяване и устойчивост в частта "Енергетика", така че през 2025 г. да не се налага затварянето на 40% от тях и уволнението на 12 000 души.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външният министър няма информация България да е продала 14 самолета Су-25 на страни на НАТО за Украйна
Външният министър няма информация България да е продала 14 самолета Су-25 на страни на НАТО за Украйна
Шави: Нядявам се, че това ще е първата титла от много
Шави: Нядявам се, че това ще е първата титла от много