НОВИНИ

Президентът Румен Радев връчи третия мандат на "БСП за България"

bnt avatar logo
от БНТ
09:58, 16.01.2023
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев връчи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Папката взе председателят на парламентарната група на левицата Корнелия Нинова.

"След неуспеха на първия и втория мандат за съставяне на правителство, в изпълнение на Конституцията, ви възлагам да посочите кандидат за министър-председател. Спрях се на вашата политическа формация в търсене на най-голям шанс за съставяне на работещо редовно правителство с ясна политическа отговорност", заяви Румен Радев.

По думите му във времена на силно политическо противопоставяне БСП е успяла да съхрани диалога с всички парламентарно представени политически партии и е показала, че може да прави компромиси, да постига съгласие, да влиза в коалиции и да управлява заедно със свои идеологически опоненти, да взаимодейства еднакво добре както с новите, така и със старите политически формации в българския парламент.

"Надявам се, че стремежът на БСП към силна социална политика и укрепване на българския парламентаризъм ще бъде още един мотив за съставяне на редовно правителство", допълни Румен Радев.

"Разбираме тежестта на ситуацията и отговорността, която ни се възлага. Ще направим всичко, което зависи от нас, да има редовно правителство. Доказахме в предишни опити, че можем да разговаряме разумно и спокойно, с отговорност към националния интерес на страната с колегите от другите парламентарни партии. Ще продължим да търсим съгласие и да съставим редовен кабинет, който е необходим на страната ни", заяви Корнелия Нинова.

Вижте още в прякото включване на Вера Александрова.

Снимки: Десислава Кулелиева

Това е четвъртият път за последните близо две години, в който държавният глава решава да даде последния мандат на БСП. Досега опитите им за съставяне на правителство не се увенчаха с успех.

Третият мандат отива в БСП - политическите реакции и коментари

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общо 51 шахматисти при мъжете и жените ще участват на Държавното първенство по класически шахмат
Общо 51 шахматисти при мъжете и жените ще участват на Държавното първенство по класически шахмат
С 2,78 промила е шофирал мъжът, "задържан" от 10-годишна каратистка в Бургас
С 2,78 промила е шофирал мъжът, "задържан" от 10-годишна каратистка в Бургас