НОВИНИ

Александър Маринов за третия мандат: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 16.01.2023
Чете се за: 02:37 мин.
У нас
Слушай новината

Според мен аргументите на президента да връчи мандата на БСП са заради шансовете да бъде сформирано ефективно и работещо правителство. Това коментира в "Денят започва" проф. Александър Маринов - съветник на служебния премиер Гълъб Донев.

По думите му БСП не заявяват предварителни условия, и не казват нищо, което би създало ограничения във формата на евентуално правителство. Според проф. Маринов през последната година левицата е демонстрирала диалогичност и готовност за компромиси в почти всички аспекти на политическия спектър.

"Първо бяха в правителство със своя идеологически опонент и с двете нови партии, борци срещу статуквото, а след това постигнаха оста добро разбирателство и с традиционните партии при началото на работата на парламента".

За да има устойчиво и ефективно правителство, необходими са предпоставки и те далеч надхвърлят намирането на брой гласове, за да мине изборът му - въпросът е какви приоритети има и кой ще го подкрепя, посочи още проф. Маринов.

Той не е съгласен с мненията от изминалата седмица, че големите шансове за правителство са били при връчване на мандата на ДБ.

"Какво имам предвид - двете големи сили в парламента казаха че биха ги подкрепили при определени условия, но нека припомня, че ГЕРБ изрично формулираха позиция "непоискана подкрепа не се дава", т.е. трябва да има някакво споразумение. От друга страна ПП казват, че биха ги подкрепили, ако не участват ГЕРБ".

Заяви, че скандалът с Nexo няма отношение към избора на президента. Според Маринов позицията на "Демократична България" за техническо правителство е странна и такъв кабинет нито ще събере подкрепа, нито ще се справи.

"Важна е същността - важно е това правителство да стъпи на някакво ясно политическо споразумение, което е свързано с отговорност", добави той.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ник Кирьос се оттегли от участие на Australian Open
Ник Кирьос се оттегли от участие на Australian Open
Разбиха канали за трафик на мигранти при мащабна акция на МВР и прокуратурата
Разбиха канали за трафик на мигранти при мащабна акция на МВР и прокуратурата