Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Надежда Нейнски: Президентът цели да има избори и да управлява през служебни правителства

от БНТ
09:01, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Внушава се непредсказуемост с последното решение за връчването на мандата на БСП. Третият мандат в настоящата ситуация е геополитически акт. В тази ситуация БСП няма никакви шансове да състави правителство. Президентът очевидно цели да има избори и да управлява през служебни правителства. Това отдалечава целите за Шенген и еврозоната, което ще бъде катастрофа за България. Имаше заявки от страна на "Демократична България" и си заслужаваше да се опита. Колкото повече се доближаваме до местните избори, толкова по-малки са шансовете за компромис, защото те са ключови, залогът е прекалено голям", коментира в "Денят започва" Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи.

Александър Маринов за третия мандат: Президентът избра БСП, защото не заявяват предварителни условия

Според Нейнски предоставянето на мандата на БСП показва, че президентът се определя геополитически. По думите ѝ е необходимо да има политическо доверие в страната ни.

"Заложници сме на вътрешнополитическите си проблеми. Президентът имаше златния шанс да помогне за създаването на евроатлантическо мнозинство", заяви Надежда Нейнски.

По думите ѝ червените линии са големи и драматични.

"Дали имаме шанс да хванем последния влак за Шенген и еврозоната зависи от това дали България ще има стабилно и редовно правителство. Това е политическо решение. Изпълняването на техническите критерии е компонент, но не е достатъчен", допълни Надежда Нейнски.

Според нея България трябва да има стабилно евроатлантическо правителство, което да може не само да изпълни критериите, а да даде и предсказуемост на нашите партньори.

Вижте още във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Рома пречупи десет от Фиорентина с два гола на Дибала
Рома пречупи десет от Фиорентина с два гола на Дибала
Бурите в САЩ: Нова стихия се насочва към наводнената Калифорния
Бурите в САЩ: Нова стихия се насочва към наводнената Калифорния