НОВИНИ

Адвокатът на едно от разменените бебета: Детето е добре, свиква с майка си и тя с него

bnt avatar logo
от БНТ
08:44, 16.01.2023 (обновена)
27027
Чете се за: 02:52 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

"Чух се с родителите, които представлявам, детето е добре, свиква с майка си и тя с него. Това е голяма травма", заяви в "Денят започва" адвокат Стоян Стойков.

По думите му за постигнатото споразумение е трябвало да бъдат подготвени и двете семейства.

"Приложихме специфичен подход. Децата са на 4 месеца, съдебните искове щяха да продължат от 3 до 6 месеца, можеше да стигнат и до една-две години, ако една от страните не беше оказала съдействие", допълни адвокат Стоян Стойков.

Той поясни, че не е изключено впоследствие да бъдат предявени претенции.

"От гледна точка на правото това не е забранено да се случи. Бъдещи претенции са възможни, но и оспорими и не смятам, че ще постигнат някакъв ефект, дори да се предявят такива. Изводът от гледна точка на правната практика е законът позволява, но ще бъде отново начало", добави адвокат Стоян Стойков.

Уточни, че за момента няма заведени искове към болницата. "Има предявена претенция, очакваме АГ "Шейново" да отговори положително или отрицателно за финансово обезщетение. Болницата ще понесе повече щети, да се търси персонална отговорност в конкретния случай е много сложен вариант", коментира адвокат Стоян Стойков.

Разменените бебета: Съдбата на две деца

По думите му разследването не е приключило. "Ако има виновни, които да се докажат с присъда, тогава може да се предявят някакви претенции спрямо тях, но на този етап не", каза още адвокатът на една от майките на разменените бебета.

След като бебетата бяха разменени започва един по-спокоен процес на работа в столичната болница "Шейново", коментира пред БНТ директорът на отделението по неонатология д-р Донка Узунова.

По думите ѝ контролът в болницата е засилен.

"Получаваме подкрепа от пациентите, не сме усетили негативен отзвук от тяхна страна. Родилките ни съдействат да извършваме проверка на номерата на гривничките, участват доброволно. Грешки винаги са възможни, но работата по протоколи и преговарянето на всяка една стъпка с всеки един нов човек ще помогне да се избегнат", каза още д-р Донка Узунова.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кори Гоф и Ема Радукану оформиха интригуващ сблъсък още във втория кръг в Мелбърн
Кори Гоф и Ема Радукану оформиха интригуващ сблъсък още във втория кръг в Мелбърн
Ник Кирьос се оттегли от участие на Australian Open
Ник Кирьос се оттегли от участие на Australian Open