НОВИНИ

Разменените бебета: Съдбата на две деца

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
12:06, 14.01.2023 (обновена)
6416
Чете се за: 09:12 мин.
У нас
инвитро бебета родени помощта община варна 2021
Слушай новината

История като от сериал. Такова беше масовото определение, след като се разчу случаят с разменените в столичната болница "Шейново" новородени. Съдбата на две деца се превърна в най-голямата тревога за две семейства, но и провокира много въпроси и различни реакции. История, която не остави равнодушни. История, която провокира много родители и деца да се вглеждат за физически прилики между себе си. За щастие, случаят стигна до бърза развръзка и двете бебета вече са при биологичните си родители.

Каква е хронологията на събитията и ще се променят ли стандартите в АГ помощта след случилото се?

Раждане, престой в болницата и изписване - две майки, две бебета и една голяма грешка

Две жени раждат на 13 септември 2022 година. Между двете раждания има едва 20 минути разлика. Едната - секцио, но постъпила в болницата малко по-рано. Другата, според наши източници, е докарана с линейка по спешност. Здравно неосигурена, с непроследена бременност. Ражда естествено.

И след двете раждания, както е по процедура, са сложени гривни с номера на двете майки и двете бебета. Гривните са сложени коректно и в присъствието на двама души. Двете жени са настанени на един етаж, а стаите им са една срещу друга. Изписани са от лечебното заведение на 16 септември.

Всички тези данни станаха ясни след проверката. Още след като случаят се разчу, от болницата обясниха, че бебетата са сложени в грешните креватчета и след това занесени не при биологичните си майки.

След размяната на бебета в болница в София - кой е виновен?

ДНК тестове, медиен шум, разследване

Случаят доби огромна медийна популярност на 21 декември 2022 г. "Столична болница размени две бебета" - това беше заглавието, което прикова вниманието. Тогава стана ясно, че три месеца след изписването от болницата едната майка се усъмнила, че отглежда чуждо дете.

Освен че забелязала липсата на визуална прилика, жената открила, че гривните, с които са изписани от болницата тя и детето, са с различни номера. Стана ясно и, че е направила ДНК тест, който потвърдил съмненията ѝ. След това уведомила болницата, а информацията стигнала и до прокуратурата.

Досъдебното производство по случая е образувано на 14 декември. От там заявиха, че вече е направена ДНК експертиза, като и двете майки са съдействали. Резултатите от тестовете потвърдили, че децата са разменени.

Как се прави ДНК тест и колко надежден е резултатът?

Проверки и обяснения

По разпореждане на здравния министър "Медицински надзор" започна проверка. По случая работи и Софийската районна прокуратура, досъдебното производство е за умишлена замяна на малко дете. Сезирана бяха и други институции. Случаят с разменените бебета "повлече крак" - освен "Шейново" проверки на дейността започнаха в болници в цялата страна.

Още след като гръмна скандалът, служебният здравен министър заяви, че според него става дума за "човешка грешка, небрежност на персонала". Тогава той потвърди, че размяната е станала в специалните кошчета, където се поставят новородените. Директорът на "Шейново" д-р Румен Велев определи случилото се като "низ от нелепи случайности". Той обеща и сериозни наказания за хората, допринесли за размяната.

Лекарката, първа научила за размяната на бебетата: Не мога да си представя как е станало

Наказват главната акушерка, старшата акушерка и шефката на неонатологията в "Шейново" за разменените бебета

Резултати, пропуски и наказания

Неосъществен достатъчен контрол. Това е основната причина за размяната според "Медицински надзор". От там обясниха, че ще бъдат административно наказани началникът на неонатологичното отделение, главната акушерка и старшата акушерка.

Един от озадачаващите пропуски е, че при изписването на майките и децата не са сверени номерата на гривните. Това е трябвало да се случва на няколко етапа от престоя им в лечебното заведение. Според "Медицински надзор" поне четири текста по медицинския стандарт по неонатология са били нарушени.

От болницата заявиха, че са наложени дисциплинарни наказания на трима служители от "Шейново", като старшата акушерка е отстранена от полицията и понижена в длъжност.

Две майки, две бебета в очакване казусът да бъде решен

Едната майка положи старание да остане извън медийните прожектори и нито веднъж не застана пред камера. Другата даде няколко интервюта. Първоначално заяви, че ще се бори за детето, с което е изписана от болницата, а по-късно изрази готовност да съдейства.

Вероятно всяка от тях скоро ще прегърне детето си. Адвокатът на едната от тях потвърди, че очаква това да се случи в най-скоро време. Каза още, че текат преговори за евентуално обезщетение от болницата за изживения стрес.

Разменените бебета ще бъдат върнати на майките си скоро

Нови механизми за контрол

Скоро след размяната от "Шейново" обявиха, че по време на всяко едно раждане се действа по протокол с ясно описани стъпки, за да се избегнат грешки. След случая обаче ръководството на лечебното заведение започна да обмисля нови механизми за контрол.

Проучва се дали може да бъде въведена нова система, която автоматично генерира специални гривни с баркодове. Вече се прилага двойна проверка при изписването на бебета от болницата.

В "Шейново" работят по нови механизми за контрол след размяната на две бебета

Щастливата развръзка

Щастливата развръзка по казуса дойде в денят, в който двете бебета навършиха 4 месеца. На 13 януари децата се прибраха при биологичните си семейства.

Двете майки прегърнаха биологичните си деца за първи път в кантората на един от адвокатите на двете семейства, без присъствието на представители на институциите.

"Двете майки плачеха, плачеха, защото те реално за първи път виждаха децата си. Специално моята клиентка за първи път виждаше детето си, тя не беше го прегръщала никога", заяви адвокат Стоян Стойков.

Размяната стана факт по извънсъдебен път, защото документите и на двете бебета са били попълнени абсолютно коректно и това дало възможност за бързото разрешаване на казуса.

4 месеца по-късно: Майките с разменени бебета за пръв път прегърнаха децата си

Новината беше посрещната с радост и облекчение и в болница "Шейново".

"Всички си отдъхнаха, след като разбрахме, че размяната се е осъществила. Тази случка беше изключително травмираща не само за двете семейства, но и за целия персонал на болницата", заяви Вили Костадинова - адвокат на болница "Шейново".

Съдебни претенции по момента никоя от страните няма. И двете страни, обаче, ще търсят финансово обезщетение от страна на болницата. Отново ще се търси и извънсъдебно решение.

А за да няма казуси като този, здравното министерство е събрало ръководителите на всички родилни звена от цялата страна. Обсъдени са стандартите за родилна помощ и правилата на целия процес от раждането до изписването на бебетата

ПОВЕЧЕ ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК:

РАЗМЯНА НА БЕБЕТА КАТО В СЮЖЕТ ЗА ФИЛМ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за кмет на София на местните избори
Йорданка Фандъкова няма да се кандидатира за кмет на София на местните избори
Борисов: Трябва да се мисли за промяна на избирателната система, ако се стигне до нови избори и пак не се излъчи правителство
Борисов: Трябва да се мисли за промяна на избирателната система, ако се стигне до нови избори и пак не се излъчи правителство