НОВИНИ

Лекарката, първа научила за размяната на бебетата: Не мога да си представя как е станало

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:00, 22.12.2022
80615
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Ден след като случаят придоби популярност, майките продължават да се грижат за бебетата, които не са техните биологични. А пред нашата камера застана лекарката, която първа научава за размяната. Според д-р Узунова, акушерката, която е изписала и двете деца, е с голям опит, затова все още няма обяснение как се е случило всичко.

Това, което днес стана ясно е, че едната майка никога не е виждала биологичното си дете. Причината - родила секцио и детето, което по-късно ѝ е било занесено вече било размененото. Другата родила естествено и за кратко видяла бебето си непосредствено след раждането. От болница "Шейново" обясниха днес, че по принцип по време на всяко едно раждане се действа по протокол с ясно описани стъпки, за да се избегнат грешки - от прерязването на пъпната връв до изписването. Ежегодно тези протоколи се проверяват от Агенция "Медицински надзор".

Вижте повече в прякото включване на Йоана Миланова

Трудно сдържаше сълзите в очите си една от двете майки, която срещнахме, докато разхождаше детето, което доскоро смятала за свое. Развръзката започва в деня, в който едната майка, усъмнила се, че това не е нейното бебе, се обажда в отделението. На смяна е д-р Узунова. Още същата вечер лекарката отива при другата майка, която до този момент не подозира за размяната.

"Установих кои са двете жени и кои са двете деца. Идеята ми беше колкото и да е неприятна и стресова тази новина да я поднеса аз на пациентката. Изненада се момичето съвсем разбираемо, но по-скоро изпадна в защитна реакция, както разбирам е реагирала и сега като тя си казва и е убедена, че това е нейното детенце", коментира д-р Донка Узунова - Клиника по неонатология в САГБАЛ "Шейново".

11 бебета са изписани в деня, в който всяка от двете майки излиза от болницата с чуждо дете.

"Не можем да си го представим как е станало. На работа е била опитна колежка със стаж дори малко повече от моя с две специалности, изключително ерудиран човек", заяви д-р Донка Узунова.

Двете родилки са били в различни стаи, още първата минута след раждането на децата се поставят гривнички с фабрични номера.

"Преди да се постави на новороденото гривничката се показва на майката и се чете на глас от нея какви цифрички вижда. След това разделяме гривничката и пред майката я поставяме на нейната китка и на една от двете китки на децата. Веднъж като се щракне ето по този начин това гнездо влиза в този издатък , сега ако стисна повече не мога да го разделя само с ножица или трябва да се разкъса", поясни д-р Узунова.

Как и кога ще приключи обаче тази история? За да си върне биологичното дете всяка майка може би ще трябва да премине през дълга битка в съда.

"Трябва да заведат един куп дела и ако другото семейство се съпротивлява, ще стане страшно. Такива случаи трябва да се разрешават за дни, няма никакво време. Ако искаме да поправим грешката, не трябва тези деца да продължават да изграждат лични връзки с грешните родители", коментира адвокатът Пламен Борисов.

За родителите остава да чакат дали и кога ще си получат биологичните си деца.

По темата работят: Мая Димитрова, Йоана Миланова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Левски организира празничен обяд за клубни легенди (ВИДЕО)
Левски организира празничен обяд за клубни легенди (ВИДЕО)
Станимир Стоилов влиза в Управителния съвет на сдружението "Левски на левскарите"
Станимир Стоилов влиза в Управителния съвет на сдружението "Левски на левскарите"