НОВИНИ

След размяната на бебета в болница в София - кой е виновен? (ОБЗОР)

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
18:05, 21.12.2022 (обновена)
6600
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

Столична болница размени две бебета. Близо 3 месеца по-късно майките направиха ДНК тестове. Причината - едната от тях се усъмнила, че отглежда чуждо бебе след като видяла, че номерът на нейната гривна, която се дава при раждането, не съвпада с този на детето.

Бебетата са родени през септември: В един и същи ден, по едно и също време. Грешката се разбира на 7 декември. А прокуратурата е образувала досъдебно производство на 14 декември.

Случаят стигна до полицията и прокуратурата, а от здравното министерство започнаха проверки.

Всичко към момента сочи, че болницата, където е станала размяната, е столичната "Шейново". Бебетата са родени през септември - в един и същи ден, по едно и също време. Проверката обаче ще покаже как не са изписани от болницата с биологичните си майки. И двете жени вече са дали ДНК проби, а резултатите са излезли за около седмица.

Установено е безспорно, че и двете деца са с различни биологични майки от тези, които са написани в актовете им за раждане и от които са отглеждани до момента.

Започват проверки на всички АГ болници в страната заради разменените бебета

Случаят се разследва под ръководството на Районната прокуратура, като в рамките на седмица са разпитани близо 30 души. Заради този случай ще започнат проверки и в други АГ болници, съобщи здравният министър.

В къщата на Севда, която преди около 3 месеца станала майка, тази вечер се събраха роднините ѝ. Само че не за празненство, а за подкрепа. Брат ѝ сподели, че жената се чувства зле и не иска да говори пред камери. Самият той - също.

"Зле е, това е. Какво да ви кажа? Реве си вътре за детето. Друго нищо не мога да ви кажа", заяви пред БНТ братът на Севда.

През септември две жени, в очакване на новия живот, били приети в болница "Шейново". Няколко дни след това излезли от лечебното заведение с чужди бебета, които обаче с месеци приемали за свои. Как се е случило това не успяхме да разберем от директора на болницата д-р Румен Велев, който не отговори на обажданията ни през целия ден.

Той обаче се е срещнал със здравния министър и му казал, че знае за случая от седмица. Асен Меджидиев обаче научил едва днес от медиите и според него е проявена небрежност на няколко етапа по веригата.

"Според мен става дума за човешка грешка, небрежност на персонала. Д-р Велев обясни, че става въпрос за две родилки, които са родили през септември месец, в един и същи ден, по едно и също време. Доколкото имам информация, при оставянето в количките е имало разминаване", заяви Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването.

Прокуратурата: ДНК тест доказва, че две бебета са разменени в столична болница

Още преди седмица прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая, след като едната майка случайно установила несъответствие в нейната болнична гривна и в тази на бебето, което отглежда.

"Номерата на гривните са били правилните, поставени на децата, но са били различни гривните, които са предадени на двете жени, като впоследствие едната от тях установява, че номерът, който е на нейната ръка, не съответства на гривната, която е на нейното дете, която тя е запазила като спомен от самото събитие", допълни Иван Стефанов, заместник районен прокурор.

Впоследствие се оказало, че вероятно става дума за размяна на бебета. Намерено е и другото семейство, което отглежда чуждо дете. И двете майки са минали през ДНК тест.

"Нямаме отказ от нито една от двете майки, двете съдействат към настоящия момент, придобили сме образци за сравнително изследване от двете, които са изследвани и е установено, че двете деца са с различни биологични майки от тези, които са изписани в техните документи", добави Иван Стефанов.

До пълното разплитане на случая вероятно няма да се наложи бебетата да се грижат от социалните служби, защото няма данни да живеят в риск. За да си върне биологичното дете обаче всяка майка ще трябва да мине през съда.

"Първо трябва да заведе иск за оспорване на произход, защото онова удостоверение за раждане, което притежава, истинското, нейното дете, в него са вписани други родители. И може в същото дело в съда да заведе иск за установяване на произход. Това разрешение важи и за двете майки", коментира адвокатът Людмил Рангелов.

Законът предвижда до 2 години лишаване от свобода, ако бъде доказано, че бебетата са умишлено разменени. Майките обаче имат право да заведат частни дела.

"Независимо, че да речем се установи, че това е някаква техническа грешка, моралните болки и страдания, които и двете преживяват, вероятно са много интензивни, много тежки и да, биха могли по гражданско правен ред да претендират такова обезщетение за такива неимуществени вреди", каза още Людмил Рангелов.

От здравното министерство увериха, че след възложените проверки трябва да бъдат взети много сериозни мерки и всеки виновен да поеме отговорност. Освен това ще бъдат проверявани и други АГ болници, за да се предотвратят подобни случаи.

Вижте още в прякото включване на Йоана Миланова.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандални факти за опит да бъде укрит Георги Семерджиев след катастрофата на бул. "Черни връх"
Скандални факти за опит да бъде укрит Георги Семерджиев след катастрофата на бул. "Черни връх"
Иван Иванов след титлата от "Ориндж Боул": Чувствам, че се подобрявам
Иван Иванов след титлата от "Ориндж Боул": Чувствам, че се подобрявам