НОВИНИ

Путин обеща неограничени средства за руската армия

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:27, 21.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руската армия трябва да извлече поуки и да реши проблемите, които среща във войната с Украйна, заяви днес президентът Владимир Путин. Той призова военните да се вслушват в конструктивната критика, но същевременно изтъкна, че няма финансови ограничения за снабдяването им с оръжие и бойна техника. На днешното годишно заседание в разширен състав на Министерството на отбраната руският лидер обяви модернизиране на ядрената триада. Военният министър Сергей Шойгу предложи повишаване на наборната възраст и увеличаване числеността на армията с 30 процента.

В речта си пред ръководители на отбраната Владимир Путин изтъкна, че не съжалява за инвазията в Украйна и посочи, че Русия не е имала друг избор, освен да се изправи срещу арогантния Запад. Същевременно руският лидер каза, че продължава да смята украинския народ за братски.

"Случващото се, разбира се, е трагедия - наша обща трагедия. Но тя не е резултат от нашата политика, а на политиката на трети страни, които винаги са работели за дезинтеграция на Руския свят", заяви Владимир Путин - президент на Русия.

Русия може да постигне целите си в Украйна и без да милитаризира икономиката си, каза Владимир Путин. Според него модернизацията на въоръжените сили се провежда без социални последици за руското население.

"Тази година делът на съвременните образци въоръжение в стратегическите ядрени сили надвиши 91%. Продължава превъоръжаването на полкове с хиперзвуков боен блок Авангард. В близко бъдеще за първи път на бойно дежурство ще застъпят междуконтиненталните балистични ракети "Сармат".

Сармат са способни да поразяват цели в Съединените щати. Основен докладчик на заседанието беше министърът на отбраната, който повтори тезата на държавния глава, че срещу Русия в Украйна действат обединените сили на Запада. Сергей Шойгу посочи, че Съединените щати и техните съюзници доставят на Киев оръжие, обучават украински военни, предоставят разузнавателна информация, изпращат съветници и наемници и водят срещу Русия информационна и санкционна война.

"За доставки на оръжие на Киевския режим 27 страни вече са похарчили 97 милиарда долара. В зоната на бойните действия се намират натовски щабни офицери, артилеристи и други специалисти", каза Сергей Шойгу - министър на отбраната на Русия.

Шойгу предложи поетапно увеличаване на наборната възраст в Русия от 18 на 21 години, а пределната - да се повиши на 30 години.

"За гарантиране на военната сигурност на Руската федерация е нужно числеността на Въоръжените сили да достигне милион и половина военнослужещи, в това число по договор 695 000 души", посочи Сергей Шойгу.

Според Шойгу по команда от Вашингтон ежедневно западната преса публикува хиляди фалшиви новини за събитията в Украйна.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дядо Коледа пристигна с танк в Сливен (СНИМКИ)
Дядо Коледа пристигна с танк в Сливен (СНИМКИ)
Въведоха глоби за стопани, които пускат животните си свободно край пътя за Банско
Въведоха глоби за стопани, които пускат животните си свободно край пътя за Банско