НОВИНИ

Как ще пътуваме в столичния градски транспорт от Нова година?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:00, 21.12.2022
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Промяна в билетната система на градския транспорт в София. Новите превозни документи ще влязат в сила само след десетина дни - от началото на Новата година.

Сериозна промяна предстои за пътуващите в градския транспорт на София от 1 януари 2023 година. Хартиеният билет отпада почти навсякъде, като единствената възможност за пътуване с такъв превозен документ ще има в метрото, както и ако си го купим от шофьора, но тогава ще ни струва 2 лева.

Освен това отпада картата за една линия за един месец, като от Центъра за градска мобилност препоръчват на хората да я заместят с годишна карта за всички линии, която излиза най-изгодно.

Традиционният хартиен билет от 1 януари ще бъде заместен от електронен, който ще дава възможност с един билет да се прекачваме в различни линии на градския транспорт. Този електронен билет е в две разновидности:

"Първият вид това е билетът 30+, който за 1,60 лв. на базата на сегашния билет, в рамките на първите 30 минути да можете да прекачвате неограничено в градския транспорт. След това да довършите своето пътуване неограничено във времето до края на съответния маршрут, в който се намирате. Вторият билет е 60+, аналогично на първия", обясни Зафир Зарков, зам.-председател на Комисията по транспорт в СО.

Единствената разлика тук е, че ще можем да се прекачваме на различни линии в рамките на 60 минути.

"Това са електронни билети, те ще се качват на носителите на ЦГМ. Нормалната пластика, която всички познаваме, на цена от 3 лева. И "ултралайт" - на цена от 80 стотинки, на която може да зареждате вашите билети за 30 или за 60 минути", каза Димитър Дилчев, директор на Център за градска мобилност.

Електронните билети ще се зареждат в пунктовете на Центъра за градска мобилност, като се очаква през януари да се активира и опцията за активиране през мобилния телефон. При картите промени няма, с изключение на едномесечната карта за една линия, която отпада. Най-изгодно излиза да си купим целогодишна карта за всички линии на цена от 365 лева, като там има възможност за разсрочено плащане на три вноски.

Вижте повече в прякото включване на Гергана Гайдарова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След размяната на бебета в болница в София - кой е виновен? (ОБЗОР)
След размяната на бебета в болница в София - кой е виновен? (ОБЗОР)
Зеленски на първото си посещение зад граница от началото на войната
Зеленски на първото си посещение зад граница от началото на войната