НОВИНИ

Германският министър на отбраната подаде оставка

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
11:46, 16.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт подаде оставка след неспирни критики за модернизацията на Бундесвера и за помощите за Украйна. Оставката на Ламбрехт е удар за канцлера Олаф Шолц, който е под натиск да увеличи въоръжената помощ за Киев и най-вече да се изпратят германски танкове на фронта в Украйна.

Скандал в Германия заради новогодишното послание на военния министър

67-годишната Кристине Ламбрехт в продължение на месеци беше под обстрел заради недостатъчно твърдия отговор на Германия на войната в Украйна. Критикувана е и заради неуспеха й да превърне Бундесвера от сила за отговор на международни кризи и конфликти в армия, която да се фокусира върху отбраната на страната, въпреки че беше отделен специален фонд от 100 милиарда евро за целта. Последно Ламбрехт направи гаф с новогодишното си видео поздравление, в което вместо да фокусира вниманието върху рисковете за страната, говори за специалните си преживявания като министър на отбраната на фона на празнични фойерверки. От петък се носеха слухове, че Ламбрехт планира да подаде оставка и те бяха потвърдени с публикация на профила й във Фейсбук.

"Помолих днес канцлера да бъда освободена като министър на отбраната. Фокусът на медиите върху моята личност в продължение на месеци едва ли позволява обективно отразяване и дискусия за Бундесвера, за войниците и за решенията по политиките за сигурност в интерес на гражданите на Германия", заяви Кристине Ламбрехт.

Олаф Шолц прие оставката, но отказа да обяви наследника.

"Денят не е подходящ, имам ясна идея какво трябва да се случи оттук нататък и ще стане известно много бързо", коментира Шолц.

Тъй като канцлерът обеща да има равен брой мъже и жени в кабинета, ако за нов военен министър бъде предложен мъж, то тогава се очакват и нови министерски рокади. Оставката на Ламбрехт идва в ключов момент за Германия заради нарастващия натиск да бъдат дадени бойни танкове Леопард на Украйна. Американският министър на отбраната Лойд Остин пристига утре в Берлин, а в петък във военната база Рамщайн се събира Контактната група, която координира въоръжените доставки за Киев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жители на пловдивско село настояват скоростта на автомобилите да бъде ограничена
Жители на пловдивско село настояват скоростта на автомобилите да бъде ограничена
Иван Турицов: Всеки един от нас иска да станем шампиони
Иван Турицов: Всеки един от нас иска да станем шампиони