НОВИНИ

Ски легендите Дебора Компаньони и Марк Жирардели поставиха начало на зимния сезон в Банско

ски легендите дебора компаньони марк жирардели поставиха начало зимния сезон банско
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:58, 16.12.2023
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Със спускане по писта „Томба“ ски легендите Дебора Компаньони и Марк Жирардели, заедно с децата от ски училище „ЮЛЕН“, поставиха началото на зимния сезон в Банско.

Трикратната олимпийска шампионка Компаньони сподели пред журналисти, че е за първи път в България и е у нас по покана на своя приятел – петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели.

"Много съм горд, че Дебора дойде тук, тя е най-великата италианска скиорка и благодаря, че прие поканата ми да дойде в Банско. За разлика от предни години виждаме едно начало на сезона с перфектна зимна покривка", коментира Марк Жирардели, който посочи още, че снегът идва точно за коледните празници и за откриването на сезона в Банско, който през февруари ще бъде домакин на две надпревари от Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете.

Специален на откриването на сезона в зимни ни курорт бе министърът на туризма Зарица Динкова, която коментира, че зимният сезон има индикации да бъде много успешен.

"Полагат се усилия за изработване на пътна карта за развитие на устойчив зимен туризъм за по-успешно развитие на зимните ни курортни по отношение на иновации, технологии и опазване на околната среда. Във връзка с тази идея се очаква още през януари да се пристъпи към действие, заяви министър Динкова.

"Природата е благосклонна към нас и още на откриването на сезона вали сняг, което е добър знак. Подготовката за зимния сезон започна още през пролетта, а община Банско не спира да подобрява и модернизира своята инфраструктура. Изградени са много улици, паркинги, особено в зоните, които са най-натоварени откъм туристи. Изграден е най-големият инфраструктурен проект – пътят от Банско до хижа "Вихрен", каза кметът на Банско Стойчо Баненски.

"С новия сняг, който падна и с очакване студът в планината да продължи, ще бъдат включени оръдията за изкуствен сняг и ще може да се отворят още писти в скоро време. През тази година Бансков отново е домакин на състезания за Световната купа. В тях ще участва и българският алпиец Алберт Попов и очакваме много хора да дойдат да го подкрепят", сподели маркетинг директорът на концесионера на ски зона Банско Иван Обрейков.

"До 22 декември цената на дневна карта за възрастни е 60 лв., тъй като към момента работят по-малко писти", допълни той.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България, Румъния и Турция се споразумяха съвместно да прочистват плаващи мини от Черно море
България, Румъния и Турция се споразумяха съвместно да прочистват плаващи мини от Черно море
Следят нивото на водата в язовирите и речните корита в Царево
Следят нивото на водата в язовирите и речните корита в Царево