НОВИНИ

Скок на цените на имотите: Русе изпревари София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:36, 08.10.2022
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

На фона на всички световни кризи, към които у нас се добавя и политическата, цените на имотите продължават да галопират нагоре. Ръстът е 15% през първите шест месеца на годината. Най-скъпа е София, гонят я Варна, Пловдив и Бургас. Сделките с имоти в столицата за изминалата година са около 30 000.

Цените на жилищата в София са нараснали по-бързо от тези в Дъблин и Берлин през второто тримесечие на тази година, сочат данни на международна консултантска компания.

"Последните две години от началото на пандемията всички очаквахме, че цените ще спаднат, но се случи точно обратното, още 2020 година, цените скочиха с поне 15%, а миналата 2021 година покачването достигна до 30%. Факторите са инфлацията - хората, които имат свободни пари, гледат да инвестират някъде, а имотът е сигурен актив", заяви Боряна Иванова, консултант-продажби.

Според данни на Националния статистически институт от градовете с население над 120 000 души най-голямо е повишението на цените на имотите в Русе - с 23,3% спрямо второто тримесечие на 2021 година. На второ място се нарежда София със 17% ръст. На трето място е Бургас с увеличение от близо 15 на сто. На четвърто, пето и шесто място са Стара Загора, Пловдив и Варна.

Цените на жилищните сгради в София са скочили с 11,5% на годишна база спрямо месеците април и юни. Тази сграда в идеалния център на София ще предлага апартаментите си за 6000 евро квадратния метър.

Въпреки ниските доходи у нас търсенето също е голямо, най-често купувачите са млади семейства. Наблюдава се, че младите все по-рано се отделят от родителите си, особено в големите градове. В Благоевград например строителството на жилищни сгради се е увеличило с около 60%. Там средната месечна заплата е между 1100 и 1500 лева. Според голяма част от хората цените на жилищата са прекалено завишени.

При имотите с цел инвестиция интересна подробност е, че наемите не се увеличават.

"Това е един парадокс, защото един имот би трябвало с наеми да се изплати средно за 20 години, а в момента трябват 30 и повече години", каза още Боряна Иванова, консултант-продажби.

Въпреки по-дългия срок за възвръщаемост на инвестицията в имоти тя остава предпочитана, защото инфлацията изяжда спестените пари, а засега няма изгледи цените на имотите да паднат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво е чувството за хумор на българския политически елит - коментар на Михаил Вешим
Какво е чувството за хумор на българския политически елит - коментар на Михаил Вешим
Москва смени командващия руските сили в Украйна
Москва смени командващия руските сили в Украйна