НОВИНИ

Две версии за експлозията на Кримския мост - ракетен удар или взривно устройство

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:06, 08.10.2022
5031
Чете се за: 06:45 мин.
По света
Слушай новината

Мостът, който свързваше Русия и Крим, беше взривен тази сутрин. Съоръжението е рухнало заради експлозия на камион, вследствие на която са се възпламенили цистерни с гориво. Москва намекна, че зад експлозията стои Киев. Украйна не отрече, но и не пое отговорност.

Кримският мост - най-дългият мост в Европа, е от стратегическо значение за руската армия, която го използва за снабдяване на войските си с боеприпаси. Владимир Путин нареди мерките за сигурност на моста да бъдат затегнати.

Трима души са загинали при взрива на Кримския мост

В 6.07 тази сутрин на Кримския мост, прекосяващ Керченския проток, избухва камион. В този момент покрай него преминава влакова композиция, натоварена с цистерни с гориво, които също се възпламеняват.

От ударната вълна са разрушени две от платната за движение на автомобили. Загиват трима души - шофьорът на взривения камион и мъж и жена, пътували в съседен автомобил. В първите часове от руското следствие бяха лаконични:

"Руският Следствен комитет е започнал разследване за криминални деяния във връзка с експлозията на Кримския мост. По първоначални данни тази сутрин камион е взривен, докато се е движил по моста", заяви Светлана Петренко, говорител на руския Следствен комитет.

Днес Москва и Киев взаимно си размениха остри реплики, макар и нито Русия директно да обвини Украйна, нито от украинска страна да поеха отговорност за експлозията. От Киев обаче многократно отправяха закани за атака срещу инфраструктура в анексирания от Русия полуостров Крим. Макар и седмици по-късно Украйна призна, че стои зад взривовете на кримското военно летище Саки през август. Днес съветникът на Володимир Зеленски написа в Туитър, че това е само началото.

"Крим, мостът, началото. Всичко незаконно трябва да бъде разрушено. Всичко откраднато трябва да бъде върнато на Украйна. Русия трябва да бъде изгонена от всяка територия, която е окупирала", допълни Михайло Подоляк, съветник на украинския президент.

За украинците Кримският мост е символ на анексирането на полуострова и днес жители на Киев се снимаха пред пощенска марка, на която е изобразен той след експлозия. Говорителката на руското външно министерство заяви, че Киев де факто признава, че носи отговорност.

"Реакцията на режима в Киев на разрушаването на гражданска инфраструктура "свидетелства за неговия терористичен характер", коментира Мария Захарова, говорител на руското външно министерство.

От руската страна призоваха жителите на Крим да не изпадат в паника, но въпреки това по бензиностанциите днес се извиха дълги опашки.

Очаква се работата по възстановяване на моста да започне в кратки срокове. От руското министерство на отбраната заявиха, че войските, които се сражават в Николаев, Кривой Рог и Запорожие, ще продължават да се снабдяват с провизии по други сухопътни и морски коридори.

Според военния експерт Камен Невенкин обаче днешният удар ще има силно отражение върху хода на войната, тъй като през Кримския мост преминават 75% от резервите, които се изпращат да воюват на Източния фронт в Украйна.

"Изключително много ще ограничи снабдяването на тези войски, както и възможността скоростно да прехвърлят резерви. Това в Русия след Кремъл е следващият по значимост обект в момента. Ударът е почти толкова равносилен на това да се случи нещо с Кремъл. Това е елемент от някаква голяма настъпателна операция, която те готвят, защото ако си спомним подобен беше случаят с настъплението към Херсон", заяви Камен Невенкин, военен историк.

Две са версиите според него за днешната експлозия - ракетен удар или взривно устройство, поставено в камиона.

Очертанията на войната: Военни кореспонденти от фронта

"Ако са изстрелвани ракети, най-вероятният тип, които са използвани, са Нептун, с каквито беше потопен крайцерът Москва тази пролет и най-вероятно са изстреляни от Гуляйполе, в Запорожка област, защото разстоянието по права линия е около 255 километра", добави Камен Невенкин.

Войната е навлязла в нов етап, а украинската армия вече показва, че има превес. Но ефектът от днешния взрив ще бъде далеч отвъд провокация към Кремъл.

Очертанията на войната: Мобилизация по руски или батальоните на отчаянието

"Това е голям удар, защото показва, че Путин не може да опази една такава голяма цел. Съответно руското общество ще бъде между такива, които са отчаяни и такива, които отчаяно призовават за по-силни ответни мерки срещу Украйна. Ще е послание срещу проруско настроеното население в Крим, което ще се почувства обсадено", каза още Камен Невенкин.

Дългият 19 километра мост беше открит през 2018 година с тържествена церемония и в присъствието на Владимир Путин. В началото на войната именно по него навлязоха първите руски танкове към Украйна.

Очаква се в следващите часове да последва и отговорът на Москва - вероятно с удари срещу украинска гражданска инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежка катастрофа край Дулово, трима загинаха
Тежка катастрофа край Дулово, трима загинаха
Рилски спортист се върна с победа в женското баскетболно първенство
Рилски спортист се върна с победа в женското баскетболно първенство