НОВИНИ

Местните напускат, чужденци купуват къщи във Видинско

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 08.10.2022
Чете се за: 05:12 мин.
У нас
Слушай новината

Наред с политическата, икономическата, енергийната криза и войната, България се сблъска с огромен проблем след резултатите от преброяването, които бяха представени в деня след изборите. 6 519 789 души е населението на България към септември миналата година.

Данните на Националния статистически институт сочат, че най-бързо е намаляло населението в област Видин - с една четвърт за 10 години. В най-малката община Бойница селата са с обновени площади, подменен водопровод и асфалтирани улици. Чужденци купуват къщи, но местните хора, които вече са заминали в чужбина или големите градове в страната, не се връщат.

Само между последните две преброявания за десет години населението на общината е намаляло почти наполовина. Местните хора съдят за това по секциите, които разкриват в Бойница за последните избори.

Тези, които са останали в селото, се събират в пенсионерския клуб. Както в селото, така и в клуба хората вече са по-малко. Изпратили децата и внуците си далече. Радват се на малкото деца, останали в селото. С носталгия припомнят миналото. При последното преброяване в община Бойница са по-малко от 800 души. Има улици, по които не минават хора.

"Населението намалява, защото населението застарява, младите хора предпочитат големите градове, а някои дори заминават извън България. За съжаление това са качествени хора, които вече, напускайки Бойница и държавата, създават семейство в друг град или друга държава и от тук идва проблемът. Много от хората в Бойница, младите хора напуснаха преди 15 - 20 години и децата им, имат и внуци по Испания, по Италия, в Англия", заяви Анета Генчева, кмет на община Бойница.

С разкриването на социални услуги от Общината опитват да осигурят работа за тези, които са останали.

"Вече съм четвърти мандат кмет, винаги съм се стремяла да осигурявам и работни места. Така че тук в Бойница сме разкрили пет центъра за настаняване от семеен тип и по този начин се опитвам, създавайки реални работни места, да задържа хората, които са тук. Сега на 1 юни разкрихме поредния център. С много усилия той вече функционира и за съжаление половината от хората идват от Кула, защото аз нямам такива местни хора, които да заемат тези работни места, но в това няма нищо лошо. Кула е само на 10 километра от Бойница. Пътят е хубав", допълни Анета Генчева.

В Бойница се гордеят с обновения си площад, но вече няма да могат да разчитат на европейско финансиране.

"Ние не сме конкурентоспособни. Има едно изискване, че колкото повече брой население има една община, толкова повече точки носи, съответно получава при класирането, а ние, знаете, че населението намалява и ние не сме конкурентоспособни в тази насока. От брой население ние губим много точки, в същото време дават по две, три точки за това, че общината е в Северозападна България, но това не ни прави конкурентоспособни и аз това съм го алармирала много пъти, че не трябва да бъде така. Но за съжаление сега правилата са такива и аз постепенно се и отказах да кандидатствам по тези европроекти, защото няма смисъл. Всеки европроект - това са усилия, пари", добави Анета Генчева.

Заради условията, които вече има, селото става привлекателно за чужденците, предимно от Великобритания. Макар местните да не знаят езика им, а чужденците да не говорят български, успяват да се разберат помежду си. Търсят причините, заради които местните хора напускат. В Бойница не очакват хората, които вече са заминали, да се върнат. Опитват се да задържат тези, които все още не са напуснали, за да търсят препитание другаде.

Автор: Анжела Каменова

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Славия си върна шестото място след минимален домакински успех над Септември
Славия си върна шестото място след минимален домакински успех над Септември
Военният министър: Няма отговор в МО за 10 изтребителя на лизинг
Военният министър: Няма отговор в МО за 10 изтребителя на лизинг