НОВИНИ

Огромен ръст на строителството и цените на жилищата в Благоевград

bnt avatar logo
от БНТ
08:21, 08.10.2022
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

Огромен ръст на строителството на жилищни сгради в Благоевград. Заради поскъпването на строителните материали се отчита и голямо повишение на цените за покупка на апартаменти на зелено. Търсенето на жилища в региона продължава да расте с огромни темпове, като се отчита и ръст на цените на наемите.

С над 60% се е повишило строителството на жилищни сгради на територията на Благоевград. По данни на общината, от началото на годината до края на месец септември се издадени 256 разрешителни за строеж. А цените на квадратен метър на апартамент на зелено вече достигат тези в София.

"1100 евро е цената на първа копка на точно тези сгради, които в момента се строят и са в основите все още. Цените от началото на годината досега сигурно са нараснали с над 50% отгоре", каза Полина Чакарска, брокер.

Средната месечна заплата в Благоевград, варира от 1100 до 1450 лева. Според голяма част от хората цените на жилищата са завишени много в сравнение с доходите .

"Не може да взимаш 1000 лева и да струва 1000 евро квадрата. Само да не стане като 2008-2009 година, като паднаха цените наполовина, че аз бях от тези... Дадох 1500 евро на квадрат и после станаха 700 евро", коментира Пламен Митев.

През последните месеци в Благоевград и региона се наблюдава и 15% ръст на цените на наемите за квартира. Това увеличение се дължи основно на интересът от страна на украински и руски граждани към свободните апартаменти под наем.

Репортер: Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
„Кло Люсе” - последният дом на Леонардо да Винчи (Снимки)
„Кло Люсе” - последният дом на Леонардо да Винчи (Снимки)
Украинските сили са си върнали 96 населени места от началото на контраофанзивата
Украинските сили са си върнали 96 населени места от началото на контраофанзивата