НОВИНИ

Украинските сили са си върнали 96 населени места от началото на контраофанзивата

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:09, 08.10.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Управителният съвет на Международния валутен фонд одобри спешно финансиране за Украйна в размер на 1,3 милиарда долара. Така Фондът удовлетвори искането на Киев да ѝ бъде предоставена подкрепа, за да може да поддържа икономиката си в условията на войната с Русия.

Средствата ще дойдат по нова програма за извънредни заеми за справяне с продоволствени кризи, породени от войната в Украйна. Директорът на фонда Кристалина Георгиева приветства решението.

Украинските сили са си върнали близо 2500 квадратни километра територия и 96 населени места от началото на контраофанзивата, съобщи Володимир Зеленски.

"Само тази седмица нашите воини освободиха 776 квадратни километра територия в източната част на страната от руските псевдореферендуми и 29 населени места, от които 6 в Луганска област", каза Зеленски.

В телевизионно интервю за Би Би Си той уточни, че думите му за превантивен удар спрямо Русия са били разбрани погрешно и не е имал предвид нападение, а санкции. Според него Москва не е готова да използва ядрено оръжие.

"Те самите не знаят дали ще го използват, или не. Смятам, че е опасно дори да се говори за това. Точно затова казах - трябва да се използват превантивни ритници, а не нападения".

Същевременно ситуацията в Украйна остава напрегната. Съобщава се за поредица от взривове в Харков. В наскоро освободения град Лиман е открит масов гроб, като не е известно колко са телата в него, съобщи управителят на Донецка област Павло Кириленко. В друго съобщение на агенция Укринформ е цитиран високопоставен полицейски представител, според когото са намерени 180 тела.

Миналия месец в североизточния град Изюм бяха ексхумирани телата на 436 души, след като градът беше освободен. Повечето изглежда са починали от насилствена смърт, съобщиха местни официални лица.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромен ръст на строителството и цените на жилищата в Благоевград
Огромен ръст на строителството и цените на жилищата в Благоевград
Експлозия срути частично Кримския мост
Експлозия срути частично Кримския мост