НОВИНИ

Иван Костов в "Панорама": Не мисля, че ГЕРБ облекчават решението на другите партии, по-скоро ще го провокират

bnt avatar logo
от БНТ
21:45, 07.10.2022 (обновена)
9831
Чете се за: 05:22 мин.
У нас
Слушай новината

Специално в "Панорама" - Иван Костов с коментар пред Бойко Василев за лидерството, политическата ситуация у нас и новата си книга - "Политиката отвътре".

БНТ: Когато чете човек вашата книга, често се натъква на думата "отговорност". Виждате ли я днес обаче?

Иван Костов: Зависи какъв е прочитът на отговорността, защото примерно може да се тълкува така, че този, който взима решението, задължително трябва да понесе отговорността. Сега обаче виждаме съвършено друг подход. ГЕРБ предлагат преговори на всички останали. Защо? Защото казват, че носят отговорност не за решението, когато са сваляли предишното правителство, а носят отговорност към мира и войната, грубо казано. В името на това не поемат онази отговорност, персоналната, партийната и настояват, че трябва на друго ниво да се понесе отговорност, тоест от всички. При нормални отношения в една консолидирана демокрация това е разумно.

Политиката се прави в зависимост от нагласата, идеите и стремежите, които определят действията на хората в партиите, коментира Костов.

"Отговорността, която носят партийните лидери, също е в няколко посоки - основната е към тези, които са ги избрали. След това има, разбира се, и други интереси и опции. Има интереса на цялата държава, на цялото общество, но зависи как ще бъде поставена задачата, за да я решат. Аз не мисля обаче, че ГЕРБ облекчават решението на другите, по-скоро мисля, че го провокират".

Да се твърди, че и ние сме във война, е опорка на Кремъл, заяви Иван Костов.

"Те казват: "Ние воюваме с целия Запад", където е и България, но Западът казва "не, ние не воюваме с вас". Те действат по силата на международните отношения - Украйна иска помощ от тях, защото е нападната от Русия и те дават помощ, но не воюват с Русия. В този смисъл всеки, който казва, че ние сме във война, в т.ч. и г-н Борисов, всъщност използва руска опорна точка".

БНТ: Коя е най-голямата заблуда на българина за политиката?

Иван Костов: Той генерализира. Генерализира политическия грях, който по принцип съществува, защото политиците искат да променят живота му, а той не е съгласен в голямото си мнозинство да му се променя животът. Ето, вижте, ако не се промени животът му, се влиза в криза, защото обществото се променя, всички външни и вътрешни обстоятелства се променят, има вътрешни напрежения, те трябва да се решават от политиката. Това непременно е навлизане в бита на хората. В този смисъл хората няма как да не генерализират критиката си срещу всички политици.

БНТ: Няма ли константи в българската политика преди 1944 г. и сега? Например Русия не е ли е една такава константа, която тласка към вечно разделение? Ето, вие не дадохте коридор на руските войски, но дадохте рафинерия в руски ръце.

Иван Костов: Да, така е, въпреки че по това време Русия беше на Елцин и беше тръгнала по пътя на демокрацията и беше нещо съвсем различно от възстановяването на неоимперската политика от Путин. Тогава всички мислеха, че Русия необратимо ще влезе в глобалния свят, глобалното общество и ще се демократизира, което е дълбока заблуда на либералите. Русия не е константа, няма константи в политиката, нищо не е постоянно и безспорно. (...) Всъщност, ако Русия е била някаква величина в политиката, в момента Путин я занулява.

БНТ: Ако тази книга, както казвате, е вашето политическо завещание, можете ли да го изразите в една дума накрая?

Иван Костов: Завещавам една висока политическа амбиция. Без висока политическа амбиция едно общество не може да се развива, не може да се следват теченията, особено мейнстриймът и да се очаква, че нещо ще се случи. Огромна маса от хората не искат промени. Промените се налагат от вътрешни и от външни обстоятелства. Без да имаш амбицията да издигнеш обществото си на по-високо ниво, ти няма какво да правиш в политиката.

Вижте цялото интервю във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пирин и Берое не се победиха в Благоевград
Пирин и Берое не се победиха в Благоевград
Ливърпул ще бъде домакин на "Евровизия" 2023
Ливърпул ще бъде домакин на "Евровизия" 2023