НОВИНИ

Нови детайли от катастрофата на Околовръстното - три камери са заснели какво се случва

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
20:18, 07.10.2022
Чете се за: 06:15 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Нови детайли около жестоката катастрофа на "Околовръстното шосе" в София, при която загина френски гражданин. От прокуратурата съобщиха, че три камери са заснели как полицейски патрул следва спортния автомобил на обвиняемия Димитър Любенов преди катастрофата. Нещо повече - полицаите в него са станали свидетели на инцидента, а след това са си тръгнали. Показанията на обвиняемия са, че е дал подкуп на полицаите, но все още този въпрос се изяснява.

Днес обаче бяха оповестени и още интересни данни около разследването, което върви срещу двамата полицаи - мъж и жена. Патрулният автомобил, с който те са се движили след спортната кола на обвиняемия и е бил със затъмнени стъкла, е заснет с камери, но по данни на прокуратурата от записите не могат да се различат лицата вътре. По данни от камерите патрулът е засечен на мястото на катастрофата малко след сблъсъка, но се е оттеглил от там.

По ирония обаче той е и първият, който е изпратен мястото на инцидента след подаден сигнал на тел. 112. В хода на разследването са иззети и телефоните на двамата полицейски служители. Любопитното е, че единият от тях не е дал паролата си, с която устройството му може да бъде отключено.

Камери, заснели движението на автомобила на Димитър Любенов показват, че той е бил съпътстван от полицейски патрул непосредствено преди катастрофата. Любенов се е движел с близо 200 км/ч, а патрулът - с около 100.

"След което има един момент, в който няма камери, но има едно забавяне по джипиес системата от три минути. Там по всяка вероятност и двата автомобила са спрели, защото непосредствено след това те отново се виждат на друга камера един зад друг. Така пътят им продължава до момента на катастрофата", каза Иво Илиев - зам. административен ръководител на СГП.

Прокуратурата с подробности за разследването за "полицейски чадър" при катастрофата на "Околовръстното шосе"

Какво се е случило в този 3-минутен интервал все още се изяснява. От камерите обаче се вижда, че непосредствено след катастрофата патрулът се озовава точно на мястото на инцидента. Вместо да останат на място и да помогнат на пострадалите, полицаите обръщат автомобила си и се оттеглят на заден ход в локалното платно. Очевидец обаче спрял автомобила си и подал сигнал на 112.

"От 112 после от дежурната звънят на най-близкия патрул, който по случайност или не е точно този, който се е оттеглил и затова този патрул, който е върнал от катастрофата се връща на местопроизшествието, за да оказва помощ, просто защото е бил най-близо по джипиес и те са го изпратили него", каза Илиев.

Обвиняемият Димитър Любенов е дал показания, включително и пред съдия, че е дал подкуп на двамата полицаи.

"В качеството си на свидетел е заявил, че изказал благодарност, намерил е път към сърцето им като им е дал 200 лв. и те са го придружили. Това са неговите показания. Има някои противоречия в разпитите на различни лица, но има още един свидетел, който още вечерта е знаел за това", каза Илиана Кирилова - административен ръководител на СГП.

Катастрофата на Околовръстното: Има ли "полицейски чадър" над обвиняемия Димитър Любенов?

От обвинението отговориха и на служебния вътрешен министър, който преди дни заяви, че записите от камерите са били показани на наблюдаващия прокурор, а служители на МВР предложили полицаите да бъдат задържани.

"След като наблюдаващия прокурор се запозна с материалите, той не позволи на служителите да извършат тези действия, пое контрол върху въпросното разследване и предупреди, че не трябва да огласяваме данни, за да не пречим на разследването", каза Иван Демерджиев на 4 октомври.

"Няма как тези двамата , които са били мъжът и жената в патрулната кола да бъдат задържани от прокурор до 72 часа, тъй като те са потенциални свидетели по това дело на ПТП-то. Другото, което е що се отнася до тази 24-часова мярка, аз смятам, че на всички е известно, че тя наистина се взема само от органите на МВР", каза Илиана Кирилова - административен ръководител на СГП.

Главният прокурор Иван Гешев също коментира случая.

"Сигурно има, има не само полицаи, има сигурно замесени на всякакви нива, всякакви държавни служители включително от съдебната власт. Въпросът е, че това е едно дребно последствие от всичко това и ние трябва да решаваме реалния проблем, а не последствията", каза той.

По случая предстои да бъдат проведени още разпити. А дали и какви обвинения ще бъдат повдигнали на двамата полицаи - предстои да стане ясно.

Съдът остави в ареста Димитър Любенов за катастрофата на Околовръстното шосе, разследват дали е подкупил полицаи

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След случая с Иван Тилев: Как да се защитят служителите в колцентрове срещу престъпни схеми?
След случая с Иван Тилев: Как да се защитят служителите в колцентрове срещу престъпни схеми?
Дейвид Хъдълстоун е финалист на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Мерсин
Дейвид Хъдълстоун е финалист на успоредка на Световната купа по спортна гимнастика в Мерсин