НОВИНИ

Президентът Радев: Не подписах декларацията за Украйна в НАТО, защото това означава война между НАТО и Русия

Александър Марков
от Александър Марков
17:45, 07.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

С пълна убеденост не подписах декларацията за присъединяване на Украйна в НАТО, защото това сега означава война НАТО - Русия. Така президентът Румен Радев отговори на въпрос на БНТ относно декларацията на източноевропейските лидери, подкрепяща присъединяването на Украйна в Алианса.

"Аз ще продължа да бъда отговорен към българските граждани и като президент и върховен главнокомандуващ ще работя срещу въвличането на България във войната, без значение под какви красиви фрази това се прикрива. Трябва да гледаме на този въпрос изключително сериозно."

Президентът участва в срещата на върха на европейските лидери в Прага, където бяха обсъдени мерки за справяне с енергийната криза и нови санкции срещу Русия. Коментирайки вътрешнополитическата ситуация у нас, Румен Радев повтори, че ще даде достатъчно време на партиите и че трябва да има редовно правителство.

"Очаквам да не забравят, че трябва да поставят на първо място интересите на българските граждани. Изключително важно е да имаме парламент, защото нашият български конституционен модел на властта се основава върху парламента", каза той.

Радев посочи, че сегашният енергиен министър има какво да каже по отношение на предишното управление. Повод за коментара му са критиките на "Продължаваме промяната" към служебния кабинет.

"Нека се обосноват. Той има да каже също много странни неща срещу предишното правителство".

- Какви неща?

Румен Радев: Питайте енергийния министър, но аз смятам, че може да каже много неща.

Той отговори на критиките на "Демократична България" по негов адрес, както и на заявката им, че ще внесат проекторешение за изпращане на оръжие за Украйна в НС:

"Изумително е, че на фона на енергийната и икономическа криза в цяла Европа, "Демократична България" бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът. Ако със същата страст, с която лобират за Украйна в НАТО, работеха за правосъдната реформа и за интересите на българските граждани, сега обществената тежест на тази формация щеше да бъде различна."

"Демократична България" ще внесе проекторешение за изпращане на оръжие в Украйна след свикването на НС

Европейската комисия да разработи конкретни стъпки за овладяване на цените на енергията в ЕС - за това се се договориха лидерите след няколкочасовия съвет, проведен в Прага, обяви още президентът.

На този Съвет не е обсъждан въпросът за директна военна подкрепа за Украйна, а когато става въпрос за санкции, трябва да бъдем внимателни, подчерта той.

"Няма да допуснем санкции, които увреждат енергетиката и икономиката на България. В последния месец при подготовката за този Съвет, България успя да предотврати включването на ядрената енергетика в този пакет санкции. Така ще се действа и занапред. И мога да Ви споделя притеснението на много лидери, че ако Европа заедно и солидарно не овладее кризата в енергетиката и растящите цени, тази криза много бързо може да излезе от контрол и да прерасне в социална и политическа криза с всички последствия."

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК обяви поименно избраните депутати в 48-ото Народно събрание
ЦИК обяви поименно избраните депутати в 48-ото Народно събрание
Илиан Илиев определи групата на Черно море за гостуването на ЦСКА 1948
Илиан Илиев определи групата на Черно море за гостуването на ЦСКА 1948