НОВИНИ

Замеряха с яйца българския културен клуб в Охрид малко преди откриването му

bnt avatar logo
от БНТ
15:07, 07.10.2022 (обновена)
Чете се за: 04:37 мин.
Балкани
Слушай новината

Напрежение предизвика откриването на българския културен клуб "Цар Борис III" в Охрид. Към сградата полетяха яйца, а протестиращите използваха обидни думи. Протестът беше организиран от малката партия "Левица", но подкрепен от основната опозиционна сила - ВМРО-ДМНЕ.

Протести, освирквания и засилено полицейско присъствие – в такава напрегната обстановка днес по обяд в Охрид беше открит вторият български културен клуб, носещ името „Цар Борис III".

Половин час преди откриването му пред търговския център, в който се намира той, започна голям протест, организиран от двете опозиционни партии "Левица" и ВМРО – ДПМНЕ. Имаше много провокации, замеряне с яйца и бутилки с вода, но полицията се намеси адекватно и пострадали хора нямаше.

Очакват се посегателства по сградата в следващите дни, но те ще бъдат отстранени, увери д-р Милен Врабевски, който финансира откриването на центъра.

Докато официалните гости се приготвяха за откриването на втория български културен клуб в Охрид, пред сградата започнаха да се събират протестиращи.

Малко по-късно по сградата полетяха яйца и бутилки с вода. Недоволството е заради името на клуба. Според протестиращите Цар Борис III е „фашистки държавник и борец срещу македонизма“. Протестиращите скандираха обидни квалификации като "фашисти" и българи-татари".

По това време, при затворени врати, посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов, преряза лентата и официално откри българският културен център.

В сдружението и дейността на културния клуб няма нищо фашистко и нацистко, увери Томе Блажевски, който преди година учредява сдружението „Цар Борис III", за да сближава двата народа.

"Тук сте в нашия клуб и можете да видите мотиви македонски и български, едно културно място, културно кътче да се събира македонския и българския народ, да сме приятели. Искаме да има мир, да има уважение и любов между народите, ако ние правим някакво нацистко или фашистко движение, нас нека ни съдят", каза Томе Блажевски.

Гост на събитието беше журналистът и общественик Владимир Перев, който от години следи българо-македонските отношения.

"Това е един протест, на хората които са загубили Югославия. Разбират, че това нещо няма да стане и за това са тези протести и протестират срещу името на цар Борис III, който квалифицират като фашист", каза той.

А в Скопие днес от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че ще внесат официално проектозакон, който "забранява създаването и регистрирането на сдружения, които имат пряка връзка с Третия Райх и фашисткия режим".

"Това не са европейски ценности. За това още днес на тези процеси трябва да се сложи край. Македонският народ помни колко жертви е дал за освобождение от войските на този, на който днес в Охрид му се отваря културен център", каза Рашела Мизрахи от ВМРО ДПМНЕ.

Преди дни към парламента в Република Северна Македония беше създадена специална комисия, която да дава становище по отношение на имената на сдруженията и фондациите, които се регистрират в страната.

Откриват втория български културен клуб в Охрид

Вижте какво казаха протестиращите във видеото

Текст и снимки: Антония Сукалинска

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БК ЦСКА привлече американски плеймейкър
БК ЦСКА привлече американски плеймейкър
Кузманов пропусна шансовете си и отпадна в Аликанте
Кузманов пропусна шансовете си и отпадна в Аликанте