НОВИНИ

След срещата на върха на ЕС: Брюксел ще одобри още 2 млрд. евро помощ за Киев

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:32, 07.10.2022 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия ще представи в следващите седмици нови планове за общи мерки на намаляване на цената на газа и електроенергията. Това беше една от водещите теми на неформалната среща на върха на Европейския съюз в Прага. Лидерите изразиха и готовността си да продължат военната, финансова и хуманитарна помощ за Украйна.

"Европейският съюз е готов да продължи усилията си, за са накара Путин да си плати за войната в Украйна”, каза след срещата Урсула фон дер Лайен.

Военната и финансова помощ за Украйна продължава, в следващите дни Брюксел ще одобри още 2 милиарда евро помощ за Киев.

"Днес, отново имахме възможността да изслушаме президента на Украйна Володимир Зеленски, който се обърна към всички нас и сподели с нас приоритетите на Украйна. Това беше възможност за нас да препотвърдим нашата пълната подкрепа. Това е агресия, това е неприемлива война и ние сме готови да мобилизирани всички възможни начини, за да подкрепим Украйна - с финансови средства, военна и хуманитарна помощ и разбира се с политическа подкрепа. В същото време, знаете, че ние взехме решение за наложим още санкции на Русия, защото смятаме, че натискът срещу Кремъл трябва да продължи", заяви и Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Другата важна тема на срещата бяха мерките за справяне с високите цени на енергията. Урсула фон дер Лайен каза, че седем месеца след началото на войната на Русия в Украйна, Европейският съюз е много по-добре подготвен за зимата.

В началото на войната 41% от вноса на газ в ЕС е идвал от Русия, докато сега той 7,5%. Газови хранилища в държавите са пълни на 90% в момента, което е повече от същото време на миналата година.

Европейската комисия ще представи в следващите седмици още мерки срещу високите цени на газа и тока, а конкретните решения се очакват на редовната среща на върха в Брюксел по-късно този месец.

"Както знаете, аз изпратих писмо на лидерите, в което представих пътна карта и плановете на ЕК как да се справим с високите цените на енергията. Тези планове включват договорянето на ценови диапазони за газа с надеждните ни партньори, намиране на начини за намаляване на цената на газа на енергия пазар и на влиянието на газа върху формирането на цената на електроенергия. Всички тези теми бяха обсъдени и ЕК ще представи още предложения през следващите седмици", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Евролидерите обсъдиха и саботажа на газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Според фон дер Лайен европейските държави трябва да свикват с подобни нови форми на заплаха и да бъдат готови да защитават критичната си енергийна инфраструктура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Радослав Стойчев се класира на финала на Световното по модерен петобой за младежи до 21 години
Радослав Стойчев се класира на финала на Световното по модерен петобой за младежи до 21 години
Протест в Шумен след смъртта на момичето, пометено от 18-годишен шофьор
Протест в Шумен след смъртта на момичето, пометено от 18-годишен шофьор