НОВИНИ

Реакции на политическите сили след отказа на ПП да влизат в разговори с ГЕРБ

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:02, 07.10.2022
Чете се за: 04:45 мин.
Политика
Слушай новината

След категоричното решение на Националния съвет на ПП да не влизат в коалиция и разговори с ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че нищо не е загубено, а похватът с контактни групи ще проработи. Борисов заяви, че от ПП или не са ги разбрали, или че се правят на неразбрали.

ГЕРБ не показват ангажимент към принципите върховенство на правото, независима съдебна власт и борба с корупцията, което се съдържа в "евроатлантизма" твърдят от "Демократична България". Те предстои да решават каква позиция ще заемат по предложението. "Възраждане" няма да подкрепят ГЕРБ, готови са да вземат трети мандат и да предложат свой кабинет.

"Продължаваме промяната" няма да разговаря с ГЕРБ за първия мандат, остава конструктивна опозиция

Нищо не е загубено, а похвата с контактни групи ще проработи - с тези думи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира отказът на "Продължаваме промяната" да отиде на преговорите за съставяне на кабинет. Борисов призова политическите лидери да се отдръпнат, за да може контактната група да работи по-добре.

"Или не са ни разбрали или се правят, че не са ни разбрали. Ние нито предлагаме коалиция, нито предлагаме каквато и да е форма на общуване извън това, което е полезно за държавата. Ако влезем така разделени и в Народното събрание, как ще приемем бюджета? Асен Василев ще си говори за увеличение на всичко без да има възможност за това. Харесах на "Да, България" девиза или слогана - "Нека разумът да надделее". ДПС е партия, която във всичките неща, които изброиха днес от "Продължаваме промяната", ще ги подкрепи. И като ги подкрепи, това коалиция ли ще бъде? Коалиция съм заявил, че се прави само със сестрински партии от евроатлантическия блок", каза Борисов.

Бойко Борисов за ПП: Или не са ни разбрали, или се правят, че не са ни разбрали

Според Борисов най-важната тема, по която трябва има единство, е войната в Украйна. На второ място поставя диверсификацията на газовите доставки.

"Народът каза "Да" на ГЕРБ, но не каза ГЕРБ да управлява сам. Аз разбирам, че им е удобно да ни приписват „Възраждане“, но ние по никакъв начин за разлика от Кирил и Асен, които твърдят, аз не съм сигурен, но те твърдят, че нямало значение какво мислят посолствата, а посолствата са преките избраници на политиката на съответната държава. Аз се съобразявам с партньорите си - и в Брюксел, и във Вашингтон. За тях тема номер едно е войната в Украйна и всичко различно от това са празни приказки", каза той.

"Демократична България" тепърва ще решават каква позиция ще заемат по предложението на ГЕРБ.

"Основно евроатлантическa ценност, около която може да се формира евроатлантическа коалиция, е върховенството на правото, независимата съдебна власт, борбата с корупцията. За съжаление ГЕРБ в нито една от тези основни области и принципи не са показали ангажимент и не са показали, че могат да работят с убеждение. Но за нас водещо е върховенството на правото, а не само етикетиране с такива термини като "евроатлантически"", каза Атанас Славов от "Демократична България".

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов смята, че има възможност една част от "Продължаваме промяната" да се отцепи и да тръгне с ГЕРБ в името на евроатлантическите ценности.

"Сега те казват, че няма да приемат предложението на ГЕРБ, но в последния момент, може да отправят те, когато при тях дойде втория мандат. В крайна сметка това иска от тях американското посолство - да съставят евроатлантическо правителство, така че това е ясно евроатлантическото правителство - ГЕРБ, ДПС и ПП заедно с ДБ", каза Костадинов.

ДПС, БСП и "Български възход" не коментираха.

По темата работят: Милена Кирова, Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще купува ли България самолети "Грипен"? Позицията на МО и реакция на партиите
Ще купува ли България самолети "Грипен"? Позицията на МО и реакция на партиите
ЦИК обяви поименно избраните депутати в 48-ото Народно събрание
ЦИК обяви поименно избраните депутати в 48-ото Народно събрание