НОВИНИ

Каква е основната причина за градската война в Колумбия?

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
16:56, 07.10.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Войната намира измерение в най-различни конфликти по света. Мащабните сблъсъци между държавите са печално известни и често споменавани в новините. В Колумбия обаче се води същинска градска война. Мястото на действието е пристанищния град Буенавентура, а враждуващите страни са две банди, с които държавата не може да се справи от години.

Полусрутените къщи, наколните бараки и тенекиените покриви рязко контрастират с названието "добър късмет". Това означава в превод името на пристанищния тихоокеански град Буенавентура. Трудно е да се повярва и че оттук минават 40 на сто от международната търговия на Колумбия и по-голямата част от кокаина за Съединените щати. Този трафик опустошава ежедневно живота на местните хора, които са заложници в откритата война между двете основни банди в района. "Шотите" и "Спартанците" водят кървави сражения за контрол върху различни квартали на града.

"Въоръженият конфликт в Колумбия намира израз тук, в Буенавентура, в градската среда. В този град банда престъпници от миналата година са в сблъсък за територия", каза Виктор Видал, кмет на Буенавентура.

Престрелките не са рядкост, но дори и когато цари относително примирие, напрежението витае от двете страни на главния булевард, който води до стратегическото пристанище в града. Границите на влияние, където господства всяка от групировките, винаги са оспорвани. Тук дори и военните се придвижват внимателно и очакват всеки миг да се превърнат в мишена на някой стрелец. Бандите упражняват жесток контрол върху завладените от тях квартали, като контролират дори цените на яйцата, сиренето, плодовете.

"Самият град плаща цената за градската война. Как ли? Чрез изнудване, контрол на цените на храните, монопол върху продуктите. Оправданията за наркотрафик и други не са реални. Те не са големи наркобосове. Говорим за престъпни групи, които водят градска война", каза Хуан Мануел Торес, изследовател във Фондация за помирение.

Според официални данни най-малко 880 души са изчезнали в Буенавентура през последните две десетилетия. Процентът на убийствата е един от най-високите в Колумбия - 576 между 2017 и 2021 година.

Новият президент на страната Густаво Петро се е заел с нелеката задача да сложи край на порочния кръг от престъпни интереси и насилие в пристанищния град. Засега мащабният "план за мир" на първия ляв президент на Колумбия изглежда като добър, но трудно осъществим блян за жителите на Буенавентура.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емануел Току: Чувството да вкараш два гола за три минути на "Герена" е впечатляващо
Емануел Току: Чувството да вкараш два гола за три минути на "Герена" е впечатляващо
Специално пред БНТ: Нобеловият лауреат Сергей Давидис с коментар за свободата в Русия
Специално пред БНТ: Нобеловият лауреат Сергей Давидис с коментар за свободата в Русия