НОВИНИ

КНСБ и КТ "Подкрепа" искат индексация на доходите с процента на инфлацията

bnt avatar logo
от БНТ
15:19, 07.10.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Бизнес
Слушай новината

КНСБ, съвместно с колегите си от КТ "Подкрепа" изготвят предложения, които ще дадат още в първия работен ден на новите депутати от 48-ото НС. Исканията им са за индексация на доходите с процента на официалната инфлация от началото на годината.

По данни на синдикалната организация в частния сектор до момента заплатите са увеличени със 17%, в сектора на услугите с 15 на сто, но звената, които са на държавна издръжка, изостават сериозно в това отношение. Ако исканията на синдикатите не бъдат чути от служебното и новото редовно правителство, се подготвят организирани стачни действия.

Днес в Пловдив членове на КНСБ блокираха за час движението на ключов булевард по повод Международния ден на достойния труд.

"Смятаме, че пред 23-а година трябва да има увеличение между 12 и 15% и минималната заплата да стане 850 лева. Тя е точно половината на средната заплата за 22-ра година, както казва директивата на ЕС. Това са ключовите искания. Към тях имаме и едно социално искане - да усвоим обхвата на хората, които получават помощи за отопление, те са около 300 000 семейства. На второ място искаме да бъдат запазени енергийните компенсации за небитовите абонати. Като по този начин могат да бъдат запазени работните места. Ако тази компенсация изчезни, бизнесът твърди, че между 80 000 и 100 000 души само за месец-два ще бъдат освободени", каза Пламен Димитров.

Текст и снимки: Мариела Хубинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рубльов и Циципас ще спорят на полуфиналите в Астана
Рубльов и Циципас ще спорят на полуфиналите в Астана
Жена и дете са блъснати след катастрофа между два автомобила в София
Жена и дете са блъснати след катастрофа между два автомобила в София