НОВИНИ

Ще купува ли България самолети "Грипен"? Позицията на МО и реакция на партиите

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:15, 07.10.2022
Чете се за: 05:47 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов заяви, че служебното правителство няма да купува самолети, а само събира оферти за бойни самолети.

Целта е те бъдат представени в парламента, за да се вземе информирано решение. Димитър Стоянов направи това уточнение в отговор на разпространена информация, че служебното правителство ще купува нови самолети "Грипен".

Повечето парламентарно представени партии коментираха темата, като наблегнаха, че това не е работа на служебно правителство.

Военният министър: Служебният кабинет не закупува самолети, а събира оферти

МО е отправило искане до Швеция, Франция, Израел и САЩ за представяне на оферта за наемане или закупуване на самолети. Целта да се осигури възможността българските ВВС да изпълняват задачите си по охрана на въздушното ни пространство. Според министър Стоянов има опасност от 2023 г до 2027 - 2028 г., когато ще се въведат в оперативна готовност купените от САЩ 8 самолета Ф-16, страната ни да не разполага с бойни машини, които да пазят въздушното ни пространство.

"Служебното правителство не купува самолети, служебното правителство събира оферти и целта на събирането на тези оферти е да бъдат представени в НС и да се вземе информирано решение относно бъдещето на изтребителната авиация в България", каза Стоянов.

Служебният министър уточни, че до 15 декември е удължен срокът, в който България трябва да отговори на американската страна за купуването на нови осем изтребителя Ф-16. Първоначалният краен срок беше 1 ноември.

"Държа да се знае, че преговорите за закупуването на вторите 8 Ф-16 бяха проведени от редовното правителство и от министър Заков. Ние подготвихме проект за инвестиционен разход, проектът е минал през МС и чака внасянето в НС", каза той.

Още преди да се събере 48-ото Народно събрание, основните политически сили коментираха темата.

От "Продължаваме промяната" се обявиха против купуването на изтребители "Грипен".

"Тука ясно трябва да се заяви, че този тип решения, които включват многомилиардни ползвания обществени средства, трябва да се вземат от новия парламент. За нас не е роля служебния кабинет да взима такива важни решения", каза Кирил Петков.

"Нито един лев от джоба на българския данъкоплатец не трябва да бъде даден за нови самолети, докато не пристигнат първите", каза Асен Василев.

ГЕРБ-СДС настояват втората част от ескадрилата да е отново от изтребители Ф-16.

"Точно казаха, че са против закупуването на военни самолети. Ние не можем да се сърдим на президента Радев, който е летец и сигурно си има предпочитания към марката самолет. Ние като правителство и ние като партия заедно с нашите приятели от СДС сме категорични, че втората част на ескадрилата трябва да си е такава каквато е първата - Ф-16, блок 70", каза Бойко Борисов.

"Възраждане" биха подкрепили всеки друг боен самолет, който е по-евтин и с по-бърза доставка от тази на американските F-16.

"Всеки един модерен самолет, който е по-евтин и по-бързо възможен за доставяне в България от американските Ф-16 е добър вариант за България, без значение дали е "Грипен" или какъвто и да било друг. Самолет, който да има тези бойни качества, но на по-ниски цени и на по-бърз срок за изпълнение", каза Костадин Костадинов.

В писмена позиция от БСП заявиха, че ИБ на партията е против разходи за самолети "Грипен". Подчертават, че не е работа на служебен кабинет да преговаря и ангажира дългосрочно България с такива договори. Според тях след като има избран парламент, само той може да се произнася. БСП са против още разходи за самолети.

БСП: Категорично сме против разходи за самолети "Грипен"

Смятат, че сега е най-важно да се подкрепят семействата, да се увеличат доходите, да се стабилизира икономиката.

За "Демократична България" този важен въпрос, свързан с националната сигурност и отбраната на страната, трябва да се реши от редовно правителство, заедно с мнозинството в новия парламент .

"На първо място ДБ, счита че трябва да се даде приоритет на сделката за закупуването на нови 8 изтребителя F-16 и това трябва да е приоритета, с който трябва да се занимава НС и следващото редовно правителство. На второ място считаме, че не е работа на служебното правителство, тъй като няма широка демократична и парламентарна легитимност да решава въпроси, които са от сферата на военно-стратегическите измерения", каза Атанас Славов от "Демократична България".

ДПС и "Български възход" запазиха мълчание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Небивал интерес към Софийския маратон, свършват номерата и на четирите дистанции
Небивал интерес към Софийския маратон, свършват номерата и на четирите дистанции
Реакции на политическите сили след отказа на ПП да влизат в разговори с ГЕРБ
Реакции на политическите сили след отказа на ПП да влизат в разговори с ГЕРБ