НОВИНИ

Славов: Решението за България в Шенген нямаше да е възможно без множеството правосъдни реформи

Атанас Славов
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
13:27, 31.12.2023
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите, посочи министърът на правосъдието Атанас Славов в профила си във Фейсбук по повод решението на Съвета на Европейския съюз България да бъде част от Шенгенското пространство по въздух и море от март 2024 г.

Според него по този начин страната ни от периферията на Европа се приближава към сърцето на Съюза и ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. По думите му скоро гражданите и бизнесът ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване.

"През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите ѝ да гарантира сигурност", коментира министър Славов.

Той заяви, че предстои важна година, в която "трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции".

Решението на Съвета на ЕС беше взето с пълно единодушие. Съветът също така се ангажира да работи за отпадане на проверките и по сухопътните граници в Шенгенското пространство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фигура на спящ кон от пясък се появи на плажа в Бургас (СНИМКИ)
Фигура на спящ кон от пясък се появи на плажа в Бургас (СНИМКИ)
Александра Фейгин ще се състезава с още 32 фигуристки на европейското в Литва
Александра Фейгин ще се състезава с още 32 фигуристки на европейското в Литва