НОВИНИ

Какви са реакциите след приемането на България и Румъния във "въздушния" и "морския" Шенген?

Дезинформация е, че България ще приема бежанци, заявиха от Министерския съвет

Александър Марков
от Александър Марков
12:02, 31.12.2023 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
У нас
Слушай новината

Исторически момент за България. Страната ни влиза във въздушния и морски Шенген в края на март. Късно снощи окончателното решение беше взето единодушно от Съвета на Европейския съюз. Засега няма дата за премахването на контрола по сухопътните граници, това ще бъде обсъждано на по-късен етап следващата година.

Министерският съвет определи като дезинформация твърденията, че страната ни поема допълнителен ангажимент за приемане на бежанци от Сирия и Афганистан.

"Противно на разпространената дезинформация през последните дни България не приема допълнителни условия, свързани с бежанци от Сирия и Афганистан. България поема ангажимент да работи съвместно с Австрия и Румъния за ограничаване на вторичните движения в изпълнение на европейското законодателство. Това включва и стриктно прилагане на Регламента Дъблин и приемане обратно на лица, регистрирани като търсещи международна закрила в България и за които България е отговорна. Това задължение по Регламента Дъблин се прилага пряко във всяка държава членка от 2013 година насам и е свързано с правилото за отговорността на държавата на първо влизане в ЕС", заявяват от Министерския съвет.

От МС допълват, че с тристранната декларация се поема ангажимент през 2024 г. да се обсъди дата и за премахването на проверките по сухопътните граници.

"В дипломацията се казва, че добър компромис е този, в който и двете страни не са доволни изцяло. Вярвам, че преговори водени от защита на националния интерес не можеха да имат различен резултат. Нека направим така, че с взаимно доверие и общи действия 2024 г. да бъде водена от общоевропейския интерес", допълни Мария Габриел, вицепремиер и министър на външните работи.

"Разбирам, че нашите политически и геополитически опоненти не са особено зарадвани от новината за приемането на България в Шенгенското споразумение. Има обаче времена, в които политическите и партийните интереси трябва да отстъпят на националните. И днес е точно такъв ден. Искам ясно да кажа на всички колеги и анализатори, както и на нашите приятели и съмишленици: Няма как успехът да бъде представен като провал. Въпреки многото усилия в тази посока. България чака този момент от 12 години", каза още Кирил Петков, председател на Комисията по европейските въпроси, Шенген и Еврозоната в Народното събрание.

"Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите", заяви правосъдният министър Атанас Славов.

Вижте още в прякото включване на Александър Марков.

По повод дезинформацията за ангажиментите на България по Дъблинския регламент от Министерския съвет разпространиха информация, според която заявените и осъществени входящи трансфери от Република Австрия към Република България за 2023 година са: 193 входящи трансфера, като реално осъществените са 113.

Общо 55 от тях са прехвърлени чрез организирани 11 чартърни полета между Австрия и България.

Разпределението на прехвърлените лица през 2023 г. по националности е: Афганистан 24, Без гражданство 1, Иран 1, Мароко 17, Сирия 69, Турция 1.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските спортни успехи през 2023 г. по БНТ 3
Българските спортни успехи през 2023 г. по БНТ 3
Прощаваме се с отец Боян Саръев
Прощаваме се с отец Боян Саръев