НОВИНИ

Мощни експлозии в Киев и Харков - Москва обвини Украйна в тероризъм (СНИМКИ)

Украйна отново беше подложена на руски атаки с дронове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:59, 31.12.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украйна отново беше подложена на руски атаки с дронове. Съобщава се за експлозии в Киев и Харков и жилищни сгради в пламъци. Русия заяви, че украинската атака срещу Белгород няма да остане ненаказана и обвини Киев в тероризъм.

Русия обвини Украйна, че е извършила "акт на преднамерен тероризъм" в Белгород.

Обвинението беше отправено по време на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Москва заради удара по Белгород, в който загинаха близо 20 души.

Русия обеща да отговори на най-смъртоносната атака срещу цивилни на нейна територия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

"Всички организатори и изпълнители на това и други престъпления на Киев ще бъдат наказани. Призоваваме всички отговорни правителства и международни органи решително да осъдят тази брутална терористична атака, извършена с касетъчни боеприпаси, които са забранени в повечето западни страни", каза Василий Небензя, постоянен представител на Русия в ООН.

В отговор на обвиненията на Небензя съюзниците на Украйна заявиха, че отговорността за войната е на руския президент Владимир Путин.

Броят на загиналите при руските удари срещу Украйна в събота вече е 39 души, като спасителните екипи продължават да търсят оцелели под руините, съобщи украинският президент Володимир Зеленски.

"Общо повече от 120 градове и села в Украйна пострадаха само от вчерашната руска атака. Много важно е да окажем необходимата подкрепа за тези, чиито домове бяха разрушени от терористи", допълни украинският президент Володимир Зеленски.

При атаките срещу Харков през вчерашния ден са ранени 21 души, а 11 са откарани в болница. Местните жители с тъга признават, че разрушенията са новогодишния подарък от Русия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров и Себастиан Корда стартираха с победа в първия кръг на двойки в Бризбейн
Григор Димитров и Себастиан Корда стартираха с победа в първия кръг на двойки в Бризбейн
103 са новите случаи на коронавирус, няма починали през последното денонощие
103 са новите случаи на коронавирус, няма починали през последното денонощие