НОВИНИ

След бурите: Поражения в Търговище, токов удар уби есетрите в Екомузея в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
18:08, 27.07.2023
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Хората в Търговище продължават да се борят с последиците от опустошителната буря, която връхлетя града снощи.

За 30 минути силният вятър и градушка с размери на грахово зърно успяха да нанесат сериозни поражения. Тротоари и улици останаха непроходими с часове. По чудо няма пострадали хора, но материалните щети са значителни. Среднощната буря стана причина и за смъртта на есетрите в Екомузея в Русе.

Часове след като в Търговище бяха измерени рекордните 40,1 градуса, в града се разрази буря, която остави след себе си изкоренени дървета и изпочупени клони. Семейството на Илия Иванов живее на последния етаж в кооперация в центъра. Ураганният вятър успява да събори керемидите на покрива и част от покъщнината им под дъжда.

"Връхлетя внезапно, страшен вятър, сгъване на дървета и веднага дъжд и градушка. Суматоха със съседа, качихме се, огледахме, веднага покрихме каквото можем. Ако стане силен валеж, ще ни се намокрят тавани, ще подгизне. Проблемът е, че покривът е със стари керемиди, които вече не се произвеждат и трябва да търсим отнякъде втора употреба", обясни Иванов.

От снощи общински екипи правят огледи на пораженията и отстраняват паднали дървета и клони. В почистването на града се включват и много граждани. Голяма част от тях ще разчитат на собствени средства за възстановяване на щетите.

Над 200 сигнала за паднали дървета след поройния дъжд в Търговище

В някои части на общината има данни за краткотрайни прекъсвания на електричеството. Няма населени места без вода.

"Много прилича на едно голямо торнадо, много мощно… Има сигнали за изкоренени около 200 дървета, счупени клони. Градът беше като след война, всичко беше в дървета, в листа", посочи Дарин Димитров, кмет на община Търговище.

Лятната буря предизвика токов удар в Екомузея в Русе, в резултат на което шестте есетри там, които са защитен вид, умират. Причината е, че животоподдържащите им системи излизат от строя и кислородът се е изчерпал. Всички останали риби са в добро състояние, включително и червеноперката, която е била в един аквариум с тях.

"Има видове в природата, по-чувствителни от други. Есетрите са такива видове – при намаляване на качеството на околната среда те са първите индикатори, които показват, че нещо се е променило драстично", обясни Венцеслав Петков – биолог, уредник в отдел "Природа".

В България има няколко развъдника за руска есетра и чига и от Екомузея се надяват да им съдействат да се сдобият с нови екземпляри.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украйна е започнала основната част от контраофанзивата си
Украйна е започнала основната част от контраофанзивата си
Страхотна Йоана Илиева си осигури минимум бронз на сабя от световното първенство по фехтовка
Страхотна Йоана Илиева си осигури минимум бронз на сабя от световното първенство по фехтовка