Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След бурята: Електрозахранването в повечето засегнати места в Бургаско е възстановено

от БНТ
16:47, 18.09.2022
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
силна буря разрази бургас щети снимки
Слушай новината

Електрозахранването в повечето засегнати от ураганната буря в Бургаско места е възстановено като на много места се ползват временни трасета.

Това заяви министърът на енергетиката Росен Христов пред медии в Бургас. По думите му големите поражения са по 110-киловолтовата мрежа, като 12 електрически стълба са паднали.

"Предварителната оценка е, че за възстановяването им ще са необходими около 2 месеца. Изискал съм още утре да ни бъде представен график и заедно с кризисния щаб да намерим вариант за по-бързо решение", допълни Христов.

Според него проблемът е сериозен и не може да се разчита на алтернативните трасета, предвид наближаването на отоплителния сезон.

"Екипите показаха способност бързо да се организират, през нощта бяхме във връзка с кризисния център на EVN, за което им благодаря, както и на кмета на Бургас г-н Николов и областния управител г-жа Нейкова", каза още министърът.

Заедно с тях той посети рибно тържище в Бургас, чиято продукция е била застрашена заради прекъсването на тока в резултат на бурята.

"Температурата за замразените продукти беше критична. В момента електрозахранването е възстановено. Поради тази причина искам да изкажа благодарност в лицето на държавата - министъра на енергетиката Росен Христов, кмета Димитър Николов и областният управител проф. Мария Нейкова за намесата и бързата им реакция. В залите има продукция за общо около 5 млн. лева", каза собственикът на борсата Ивайло Русинов.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Второ злато за ансамбъла от Световното първенство в София
Второ злато за ансамбъла от Световното първенство в София
Повдигат обвинение на шофьора, причинил катастрофата край Стражица, при която загинаха двама младежи
Повдигат обвинение на шофьора, причинил катастрофата край Стражица, при която загинаха двама младежи