НОВИНИ

След часове скандали НС прекрати концесията на "Росенец" и реши да дадем БТР-и на Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
09:00, 21.07.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
живо заседание народното събрание
Снимка: БТА
Слушай новината

След часове спорове и размяна на реплики, Народното събрание прекрати концесията на "Лукойл" на пристанище "Росенец", а по-късно през деня прие България да предостави стара бронирана техника на Украйна.

Също така бе решено Конституционният съд да бъде преместен в сградата, която в момента се ползва от Българската банка за развитие - на бул. "Цар Освободител" №2.

Депутатите приеха промени и в Закона за домашното насилие - заповедите за защита на жертвите вече ще се изпълняват незабавно. Също така се създава и Национален регистър за случаите на педофилия и Национална информационна система за превенция и защита от педофилия.

Заседанието на парламента днес започна със скандал и тричасово пренареждане на дневния ред. Председателят Росен Желязков предложи в дневния ред да се включат нови 10 точки. БСП, "Възраждане" и ИТН се обявиха против, но редът беше приет. Последваха множество процедури от БСП с предложения за промяна на поредността на точките и предложения за прегласуване на всяко гласуване.

ИТН настояха да бъде изслушан вътрешният министър за охраната на къщата на Бойко Борисов, но предложението беше отхвърлено. Независимият депутат Радостин Василев получи забележка за определението “шарлатанин” към Кирил Петков. "Възраждане" настояха за изслушване на Мария Габриел по темата Северна Македония.

Тошко Йорданов пусна запис с Христо Иванов от трибуната, в което Иванов казва: “нито глас за Пеевски” и заяви, че Христо Иванов е "Лицемер номер 1" на републиката.

Мустафа Карадайъ предложи да се гласува достъп и на Слави Трифонов, а ИТН му отговориха, че искат достъп за Прокопиев и Доган. Тези предложения не бяха подложени на гласуване, а председателят даде почивка.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бенфика удари Ал Насър и Роналдо в контрола
Бенфика удари Ал Насър и Роналдо в контрола
Лекарите в Бургас продължават борбата за живота на детето, ударено от мълния
Лекарите в Бургас продължават борбата за живота на детето, ударено от мълния