НОВИНИ

Народното събрание прекрати концесията на пристанище "Росенец"

Николай Минков
от Николай Минков
14:09, 21.07.2023 (обновена)
8106
Чете се за: 06:22 мин.
У нас
Слушай новината

Със 144 гласа "за", 52 "против" парламентът окончателно прекрати концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл" с приемане на второ четене промени в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

Депутатите взеха решението експресно, като го гласуваха на две четения в рамките на днешното заседание. Дебатите, които предшестваха гласуванията, прераснаха в скандали и обиди.

3 часа дебат без законодателен резултат. 10 нови точки в дневния ред, предложени от председателя, взривиха опозицията. Започна игра на процедури с пренареждане на дневния ред отляво.

Петър Петров, ПГ на "Възраждане": Виждам ентусиазма на народните представители да работят поне до неделя следобед.

Георги Свиленски, ПГ на "БСП за България": Влизате с една папчица под мишница, изчитате 10 точки и казвате: "Колеги, гласувайте".

Александър Иванов - ПГ на ГЕРБ-СДС: Бяхте изчислил, господин Свиленски, че една минута струва 2000 лева. За 108 минути, господин Свиленски, сте изхарчил 216 000 лева.

Росен Желязков - председател на НС: Дневният ред вече е приет.

Андрей Чорбанов - ПГ на ИТН Като музикант аматьор да ви кажа на музикант аматьор: не знам кой по-добре - вие свирите или аз пея.

Росен Желязков - председател на НС: Мислете за името на дуета ни. Групата, която е в интимна близост с водещите, иска думата, аз им казах, че мога да ги отстраня.

ИТН излязоха с нестандартна декларация - запис с гласа на Христо Иванов.

"Нито глас за Пеевски, за да можем ние след това в парламента да гарантираме, че ще има управление, което ще постави ГЕРБ и ДПС в карантина", се чу от записа.

Мустафа Карадайъ, председател на ПГ на ДПС: Да гласуваме процедура за допуск на г-н Слави Трифонов. Той изпраща едни есемеси, вместо да ги праща до чираците си, по-добре сам да дойде тук и сам да аргументира своите тези.

"Лукойл" за концесията на "Росенец": Изпълнявали сме задълженията си съгласно договора, сключен с България

След председателски съвет, на третия час парламентът започна да работи. Скандалите продължиха и при дебата за прекратяване на концесията на пристанище "Росенец" от "Лукойл". От "Възраждане" се възмутиха, че никъде вносителите на предложението не прилагат икономическа и социална обосновка за последиците от подобно решение.

Борис Аладжов - ПГ на "Възраждане": Ако държавата прекрати концесията, тя няма да може да оперира това пристанище и компанията ще прекрати дейността си. Ще предизвика криза в цената на горивата, ще се отрази на икономиката и на инфлацията и над 7 хиляди души ще бъдат прекратени договорите им.“

От управляващото мнозинство призоваха да не се смесва отнемането на концесията с дейността на рафинерията.

Даниел Лорер - ПГ на ПП-ДБ: На всички е ясно за какво става дума. Пределно ясно е че прекратяването на концесията е на базата на общоевропейски санкционен режим. До последно "Възраждане" не сте "за" излизане от ЕК, ако лъжа – излезте и го кажете че сте за излизане от ЕС.

От левицата предупредиха, че при отнемане на концесията, компанията ще съди България и ще спре доставките на суров петрол.

Борислав Гуцанов - ПГ на "БСП за България" Слушам и не вярвам колегите от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС, след вас няма да остане камък. Вие сте напът за 2 седмици да разпродадете всичко съградено в страната ни. Миналата седмица продадохте ядрената енергетика, тази – петролопроводите ни.

От ГЕРБ-СДС обвиниха левицата в лицемерие.

Радомир Чолаков - ПГ на ГЕРБ-СДС: Казахте, че мнозинството продава. Мнозинството не продава, а за пръв път прибира.

Асен Василев: Не виждам причина за отнемане на лиценза на "Лукойл" в рафинерията в Бургас

А от ПП-ДБ припомниха, че правителството на Сергей Станишев е отказало на "Лукойл" да даде "Росенец" на концесия и обвиниха левицата в двойни стандарти.

Ивайло Мирчев, ПГ на ПП-ДБ: Паметен ден е днес. За първи път БСП не искат пристанище на частна компания да се върне на държавата и може би защото частната компания е руска, а някои партии са получавали финансиране от тази компания.

От ДПС обясниха, че причината за днешната поправка е отказът на служебният кабинет да изпълни европейска директива

Хамид Хамид, ПГ на ДПС: Служебното правителство е използвало вратичка в закона през октомври и не прекратява конецисята през октомври. С тази поправка затваряме тази вратичка. За какви продажби, какви тръбопроводи тук става дума?

Решението законопроектът да се гледа на второ четене веднага, след като бе приет на първо, взриви залата и предизвика реакция от опозицията.

Костадин Костадинов - председател на ПГ на "Възраждане": "Ще се обърнем към Конституционния съд. Решението минава много експресно.

Корнелия Нинова - председател на "БСП за България": За 10 часа продадоха България няколко пъти и предадоха България няколко пъти.

С гласовете на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ концесията на "Росенец" беше окончателно отнета от "Лукойл".

Автори: Николай Минков, Милена Кирова
Снимки: БГНЕС, БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карло Анчелоти: Мисля, че сме по-силни от миналата година
Карло Анчелоти: Мисля, че сме по-силни от миналата година
"По света и у нас" раздаде награди за журналистически постижения (Снимки)
"По света и у нас" раздаде награди за журналистически постижения (Снимки)