НОВИНИ

След като махнаха и последната част: Съдът спря демонтажа на Паметника на Съветската армия

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:49, 19.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Административният съд в София разпореди да бъдат прекратени безусловно действията по демонтаж на Паметника на Съветската армия. Решението обаче излиза след като днес беше премахната и последната част от скулптурите.

Съдът съобщава, че демонтажът не се извършва в изпълнение на представен административен акт или на закона. Искането за спиране на дейностите е внесено от ПП "Възраждане".

Като мотиви съдът посочва, че:

  • не е представен административен акт, нито договори, от които да става ясно какво следва да стане с фигурите след демонтажа, къде следва да се откарат, как трябва да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника;
  • каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за съхранение и охрана и каква – реставрацията и последващото монтиране на вещта;
  • кои длъжностни лица следва да упражняват контрол по изпълнение демонтажа и реставрацията на паметника.

Представените доказателства не установяват действията да се основават на закона или на административен акт, нито да целят запазване и защита на вещта – частна държавна собственост. Не установяват и че е налице акт на управление на такава.

Разпореждането подлежи на обжалване от областния управител на София в тридневен срок от издаването му, както и на незабавно изпълнение от органите на полицията.

Съдът отхвърли искането на сдружение "Гражданска инициатива за демонтиране на Паметника на Съветската армия" за конституирането му като заинтересована страна по делото.

По искане на сдружение "Изправи се.бг" Административният съд е разпоредил да бъдат безусловно прекратени действията извършвани от длъжностни лица от Областна администрация на област – София-град по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на Паметника на Съветската армия.

Снимки: БГНЕС

Според съда фактическите действия по демонтиране и нарязване на бронзовите фигури на паметника не се основават на административен акт или на закон и се явяват неоснователни по смисъла на чл. 250, ал. 1 от АПК.

Съдът остави без уважение искането на сдружение „Гражданска инициатива за демонтиране на паметника на съветската армия“, представлявано от Кубер Сапарев, за конституирането му като заинтересована страна по делото.

Разпореждането може да се обжалва в тридневен срок.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Празнична атмосфера в селото на Дядо Коледа до Северния полярен кръг
Празнична атмосфера в селото на Дядо Коледа до Северния полярен кръг
Хората, които променят Конституцията, не се опират на логика и морал, заяви Слави Трифонов
Хората, които променят Конституцията, не се опират на логика и морал, заяви Слави Трифонов