НОВИНИ

10 държави ще охраняват Червено море и Аденския залив

Започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:40, 19.12.2023
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Започва международна операция за защита на корабоплаването в Червено море заради атаките на хутите срещу търговски кораби. Новината обяви министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, който е на посещение в региона.

10 държави ще охраняват Червено море и Аденския залив.

В операция "Пазител на просперитета", към Съединените щати се присъединяват Великобритания, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн. Обсъжда се създаването на морски патрули с военните министри от държавите, които ще участват в операцията.

Американският министър на отбраната Лойд Остин заяви, че нападенията на хутите са международен проблем, който изисква категоричен международен отговор.

"Всички държави имат право да се движат свободно и законно в международни води, но това фундаментално право е изправено пред нова заплаха от напълно неприемливите атаки срещу търговски кораби от страна на йеменските хути. Това застрашава нашия общ просперитет и живота на невинни моряци. Затова започнахме операция "Пазител на просперитета", обяви Лойд Остин.

Част от държавите в коалицията ще провеждат съвместни патрули, а други ще помагат с разузнавателна информация.

Новата мисия ще бъде координирана от вече съществуващата Комбинирана оперативна група 153, която беше създадена през април миналата година за подобряване на сигурността на корабоплаването в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив.

"Хутите, често подкрепяни от Иран, от няколко седмици изстрелват ракети, пускат дронове и отвличат кораби. Това трябва да спре. Решихме да засилим сътрудничеството си в борбата срещу терористичната заплаха в тази зона. Ще бъдат взети мерки в координация с нашите партньори", заяви Катрин Колона, министър на външните работи на Франция.

Хутите, които поеха отговорността за последните две нападения в Червено море, заявиха, че нямат намерение да спрат атаките. Остава непроменена и позицията им спрямо конфликта в Газа - водите в близост до Йемен не са безопасни за израелски кораби или такива, които се насочват към Израел, заради израелските военни действия в палестинския анклав.

Червено море е един от най-важните маршрути за доставки на петрол, газ и ключови стоки. Заради заплахата от нападения световни гиганти временно спряха преминаването на корабите си през Суецкия канал, пренасочвайки ги през Нос Добра надежда, което удължава времето за доставка с около 10 дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората, които променят Конституцията, не се опират на логика и морал, заяви Слави Трифонов
Хората, които променят Конституцията, не се опират на логика и морал, заяви Слави Трифонов
Проф. Красимир Петков бе избран за ректор на НСА
Проф. Красимир Петков бе избран за ректор на НСА