НОВИНИ

След месеци на пристанището в Черноморск - корабът "Рожен" отплава към Великобритания

bnt avatar logo
от БНТ
20:51, 05.08.2022
Чете се за: 04:00 мин.
По света
Слушай новината

Три кораба с общо 57 тона украинска царевица напуснаха пристанищата Черноморск и Одеса тази сутрин на път през Черно море към Турция, Ирландия и Великобритания.

Един от тях е корабът "Рожен" с петима българи на борда, блокиран от края на февруари в Черноморск. Това стана по силата на споразумението от Истанбул за деблокиране износа на украинско зърно. Украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков обяви, че очаква безопасно плаване.

В 6.00 ч. сутринта корабът е започнал маневра за отплаване и около 6.10 е напуснал пристанището на Черноморск. Екипажът на "Рожен", който е от 11 души - петима българи и шестима украинци, ще бъде допълнен на Босфора. "Рожен", който е регистриран в Малта, превозва 13 000 тона царевица.

Плавателният съд влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава беше блокиран там, като през април държавното дружество "Параходство БМФ" успя да смени екипажа.

Трите кораба, които днес напуснаха Черноморск, пътуват в конвой, ескортирани от украински влекач и вече плават към Истанбул. Натоварени са с 58 000 тона царевица. Корабът "Рожен", ще пътува до Великобритания, четирима души от екипажа ще слязат в Истанбул и ще бъдат допълнени до 18 души на борда. Корабът "Поларнет" ще стигне до Турция. Той е под турски флаг и превозва 12 000 тона царевица към черноморското пристанище Карасу в Турция. Третият кораб "Навистар" ще стигне до Ирландия.

"Маневрата премина съгласно инструкциите, които са получили от местните власти. Това нещо го коментираме повече от 10 дни, всичко мина по план. Хората ще бъдат в Истанбул най – вероятно утре вечер, те ще тръгнат утре сутринта", обясни капитан Александър Калчев, директор на "Параходство БМФ".

На кораба има вода и храна, електричество, моряците са добре, на фона на професионалното предизвикателство, пред което са изправени. 9 млн. долара са загубите на "Рожен" от престоя му в украинското пристанище, без пропуснатите ползи.

Другият кораб, отплавал днес от Черноморск, е "Поларнет". Преди да достигне крайната си дестинация също ще бъде инспектиран от съвместна комисия в Истанбул. "Навистар", плаващ под флага на Панама, потегли от пристанището в Одеса с 33 000 тона зърно и ще пристигне в Ирландия.

Същевременно турски кораб под флага на Барбадос ще отплава празен от Истанбул за Черноморск, където ще бъде натоварен.

Превозите на тези товари са по силата на споразумение, подписано на 22 юли в Истанбул, за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната. В понеделник първият товар с царевица потегли на кораба "Разони" от Одеса към Триполи.

"Рожен" е втори кораб, контролиран от българска компания, попаднал в капана на конфликта в Украйна. И един любопитен акцент – плавателният съд е част от серията новопостроени модерни бълкери, с изключително ниско влияние над околната среда.

Репортери: Силвия Русенова, Татяна Кисьова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българската федерация по вдигане на тежести ще изчака развитие по случая с щангиста Карлос Насар
Българската федерация по вдигане на тежести ще изчака развитие по случая с щангиста Карлос Насар
Спасиха 50 пътници от аварирал автобус на понтонен мост в Копривщица
Спасиха 50 пътници от аварирал автобус на понтонен мост в Копривщица