Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Корабът "Рожен" потегли от Черноморск с украинска царевица

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:35, 05.08.2022 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

След петмесечен престой на пристанище Черноморск в Украйна рано тази сутринт корабът „Рожен“ отплава от пристанището. Още два кораба, натоварени с украинска царевица, отплаваха от Украйна в рамките на споразумението за деблокиране на черноморските пристанища, постигнато с посредничеството на Турция и ООН.

"Корабът е натоварен с царевица, украинска царевица и дестинацията е Великобритания, ако нашите наематели по пътя не я сменят, тъй като тя беше натоварена доста отдавна", каза заяви специално за БНТ капитан Александър Калчев, директор на Параходство БМФ.

В 6.00 часа корабът е започнал маневра за отплаване и около 6.10 е напуснал пристанището на Черноморск. На преминаване през турските проливи на борда му ще премине инспекция от Съвместния координационен център.

Екипажът на "Рожен" е от 11 души - петима българи и шестима украинци. Екипажът ще бъде допълнен на Босфора.

Трите кораба, които днес напуснаха Черноморск са с 58 хиляди тона царевица. "Рожен", "Поларнет" и "Навистар" пътуват за Великобритания, Турция и Ирландия.

В района на Одеса към "Рожен" и "Поларнет" се присъедини и "Навистар", който плава под Панамски флаг. В конвой, ескортирани от украински влекач, те вече плават към Истанбул.

"Рожен", който е регистриран в Малта, превозва 13 хиляди тона царевица. Плавателният съд влезе в пристанище Черноморск на 21 февруари и оттогава беше блокиран там, като едва през април Параходство БМФ успя да смени екипажа.

Другият кораб, отплавал днес от Черноморск, е "Поларнет". Той е под турски флаг и превозва 12 хиляди тона царевица към черноморското пристанище Карасу в Турция. Преди да достигне крайната си дестинация също ще бъде инспектиран от съвместна комисия в Истанбул.

"Навистар", плаващ под флага на Панама, потегли от пристанището в Одеса с 33 хиляди тона зърно и ще пристигне в Ирландия.

Същевременно турски кораб под флага на Барбадос ще отплава празен от Истанбул за Черноморск, където ще бъде натоварен.

Превозите на тези товари са по силата на споразумение, подписано на 22 юли в Истанбул, за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната. В понеделник първият товар с царевица потегли на кораба "Разони" от Одеса към Триполи.

Вижте повече във видеото от Силвия Русинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Ще има ли обходен път Павликени?
Ще има ли обходен път Павликени?
Китайски военни кораби и самолети в Тайванския пролив
Китайски военни кораби и самолети в Тайванския пролив