Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Трайчо Трайков: Ако разчитаме само на "Газпром", това не е достатъчно

от БНТ
08:00, 05.08.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Енергетиката като бранш никога не е била в по-добро състояние от своя собствена гледна точка, тъй като цените са високи и те произвеждат рекордни количества от стоката си, а продават на рекордни цени. Това каза в "Денят започва" бившият министър на енергетиката Трайчо Трайков.

По думите му, "когато хората говорят за проблеми в енергетиката, не говорят за проблеми на енергетиката, а за проблеми на клиентите на енергийните услуги". Целият проблем е в ненормалните цени на природния газ, които повлияха и цените на европейския енергиен сектор, тъй като в Европа доста голяма част от електроенергията се произвежда от газ. "В България обаче това не е така", подчерта той.

По отношение на "Газпром" правилният въпрос е кое би гарантирало нашата енергийна сигурност и отговорът е, че ако разчитаме само на "Газпром" това не е достатъчно. Трайков е категоричен, че не е лошо да разчитаме на газ от "Газпром" при добра цена, но приоритетът е да можем да се справим, ако той отсъства.

"Газпром" и Русия нарушиха едно десетилетно табу - дори в момент на най-остро политическо противопоставяне, да не се играе със спирането на газа.

Дори по време на Студената война газовите доставки не се поставяха под въпрос, припомни той и допълни, че сега това се използва като инструмент във войната. Затова приоритет номер едно трябва да бъде вкарването в експлоатация на газопровода Комотини - Стара Загора и добавянето на количества, които ще допълват това, което получаваме от Азербайджан.

Трайков се съгласи с предположението на енергийния министър от кабинета "Петков" - Александър Николов, че е възможно забавянето на интерконектора, тъй като следват процедури, които са в ръцете на държавни институции и местни власти.

Коментира проблемите при "Булгаргаз", като подчерта, че те традиционно се дължат на трудностите със събираемостта основно от "Топлофикация - София".

По отношение на втечнения газ Трайков заяви, че ако служебното правителство има желание да завърши сделките с танкерите до края на годината, то ще намери капацитет. "Задачата на управляващите, които познават детайлите по тази сделка е да преценят дали тя е изгодна или не."

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Три български екипажа стартират зад граница този уикенд
Три български екипажа стартират зад граница този уикенд
Ирена Анастасова: Основните удари срещу БСП са, защото ръководството ни не се влияе от олигарси и посолства
Ирена Анастасова: Основните удари срещу БСП са, защото ръководството ни не се влияе от олигарси и посолства