НОВИНИ

Напрежение сред уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй"

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
07:27, 05.08.2022 (обновена)
Чете се за: 04:17 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Уволнени служители на АЕЦ "Козлодуй" сигнализират, че са притискани да бързат със сроковете за приключване на планово-годишните ремонти. Това според тях може да доведе до човешки грешки и инциденти. От АЕЦ "Козлодуй" отказаха да коментират темата.

От Агенцията за ядрено регулиране ни отговориха, че редовно проверяват работата в централата и гарантират за безопасната експлоатация на съоръженията и работния процес.

Бившият служител на АЕЦ "Козлодуй" Бисер Митков каза за БНТ:

"Когато колективите работят под напрежение, когато отиваш на работа, след като си бил заплашван и овикван от изпълнителния директор и неговия екип, тогава ти правиш грешки, ние сме хора и също грешим и това води до неща, които никога не са се случвали в АЕЦ "Козлодуй". Например миналата година от такава човешка грешка изключихме 5 блок. Почти след всеки планово-годишен ремонт, т.е. почти след всяко спиране на един енергоблок, когато се зарежда новото гориво, след включването, да кажем в един период от месец, този енергоблок спира, изключва, да кажем поради някаква грешка, която е в следствие на пропуските и на това напрежение сред хората, които правят ремонта на този енергоблок. А това напрежение идва от натиска на ръководството за съкращаване на обеми работа, за съкращаване на процедури с едната единствена цел - за генериране на финансов ресурс, в следствие на по-ранното включване в енергосистемата на енергоблока".

Инж. Цанко Бачийски, председател на Агенция за ядрено регулиране, каза:

"За 2021 г. има сработва на т.нар. аварийна защита два пъти. Един път на 5-и и един път на 6-и блок. За тази година има един път за сработване на аварийна защита сега на 21 юни, но това няма отношение към ремонта, по-скоро има към софтуера. Нашата централа е една от най-добрите в Европа, това го твърдя най-отговорно, но не, защото аз го мисля това, а защото е констатирано от множество проверки, извън Агенцията за ядрено регулиране. Безопасността е гарантирана. Следим непрекъснато. Правим поне веднъж в месеца проверка, в която да установим и да гарантираме, че всичко се изпълнява, както е заложено в условията на лицензията, в наредбите, в правилата. Това за бързането е по-скоро въпрос на организация. Ние и като агенция никога не сме казвали - пуснете блока и напротив, казваме - ще пуснете блока, когато ние удостоверим, че всичко е направено така, че по-нататък експлоатацията на блока да е безопасна. До момента не сме установили нарушения. За централата нямаме предписания. Имаме препоръки, които се изпълняват. Една от препоръките е да преразгледат тази организация на анализите на събития с човешки фактор. Да не се залита примерно в това, когато се установи нещо да се направи инструктаж на персонала. Защото инструктажът е еднократен акт, а да се види откъде произлиза тази грешка. Необходимо ли е друго обучение. Грешките или по-точно отклоненията, случили се поради човешки фактор, се запазват в годините горе долу в един и същ процент. Някъде около 29% и това е нормално за всяка една централа".

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кризата с боклука във Варна се задълбочава
Кризата с боклука във Варна се задълбочава
Българин е загинал при инцидент в италианския град Бриндизи
Българин е загинал при инцидент в италианския град Бриндизи