НОВИНИ

Нападнатата лекарка от Шумен пред БНТ: Майката ме заплаши с убийство, докато се опитвах да помогна на детето

bnt avatar logo
от БНТ
20:06, 05.08.2022
6240
Чете се за: 03:02 мин.
Общество
Слушай новината

Поредно насилие над български медик. По време на нощно дежурство, млада лекарка в шуменската болница е нападната и душена от родители на дете, заведено за преглед в Центъра за спешна помощ в града.

Д-р Айлин Ахмед е получила лека телесна повреда в резултат от нападението. Извършителите на престъплението са мъж и жена на 28 години от Каспичан. Те са задържани за 72 часа, повдигнати са им обвинения.

25-годишната д-р Ахмед е била единственият лекар на смяна в Спешния център на болницата в Шумен. Трябвало е да прегледа дете с болки в корема, но по същото време е имало още 20 души, потърсили медицинска помощ заради хранително натравяне след сватбено тържество. Родителите на детето започнали да обиждат и заплашват младия лекар. Бащата е изведен от болничната стая от охраната, но майката останала вътре с детето.

"И майката ме нападна. Започна да ме души и ме разтърси. Детето, за съжаление беше свидетел на всичко това. Аз успях да се издърпам някак", обясни д-р Ахмед.

Последвала и заплаха за убийство от страна на майката.

Жена опита да души млада лекарка в Шумен, докато преглежда детето ѝ

"Думите ѝ бяха ще направя всичко за детето си, ще ви убия. В този момент тя казваше, че всичко ще направи за детето си, пък аз правех всичко", обясни тя.

Подобни случаи на вербална агресия срещу медици са зачестили в болницата в Шумен.

"Те идват настроени предварително, агресивно настроение към персонала в отделението. Сами разбирате, че в един момент, когато се струпат 15 - 20 накуп в отделението, е малко трудно да се организира цялата помощ", коментира д-р Димитър Костов, изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен.

От Българския лекарски съюз настояват законът да бъде приложен с цялата му строгост. На извършителите са повдигнати три обвинения - за закана за убийство, за едро хулиганство и за причинена лека телесна повреда.

"И в трите случая се предвижда наказание "лишаване от свобода", обясни Любомир Георгиев, районен прокурор на Шумен.

За такива хора няма никакво наказание, затова си позволяват ежедневно да го правят, смята д-р Айлин Ахмед. Тя е под силен стрес и в момента е в болничен. Сподели още, че обмисля да напусне работа след този инцидент.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест пред президентството срещу подновяването на доставките от "Газпром"
Протест пред президентството срещу подновяването на доставките от "Газпром"
Какви са опциите пред "Булгаргаз" за намиране на средства за покупка на газ?
Какви са опциите пред "Булгаргаз" за намиране на средства за покупка на газ?