Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Гълъб Донев пред БНТ: Държавата се намира в кризисна ситуация в почти всяка сфера

Калина Попова
от Калина Попова
18:20, 05.08.2022 (обновена)
Чете се за: 09:15 мин.
У нас
Слушай новината

Държавата се намира в кризисна ситуация и кризите са в почти всяка сфера на обществения живот. Това заяви в "Още от деня" служебният премиер Гълъб Донев.

Той определи твърдението за въвеждане на извънредно положение, появило се в публичното пространство като "меко казано несериозно".

"Видях, че с автобиографиите на министрите профилът на това служебно правителство клони към военен щаб. Може би имат предвид и моето първо висше образование във Военновъздушното училище. Нямаме такива намерения", коментира Донев.

ГАЗОВИТЕ ДОСТАВКИ

Проблемът с доставките на газ е много съществен, заяви премиерът. Ще търсим всички сигурни възможности за доставки на газ към България, включително през Гърция и Турция, и държави, които не се споменават в коментарите на предходното правителство.

"Ние сме отворени и ще осигурим доставките на България от сигурни източници, на достъпна цена, така че да не правим търгове от ден за ден".

Протест пред президентството срещу подновяването на доставките от "Газпром"

Донев заяви, че трябва да се поправят грешки на предното правителство по отношение на интерконектора с Гърция:

"Това, което имаме като анализ и отчет на "Булгаргаз", е че са осигурени доставките на газ до август. Интерконекторът с Гърция ще бъде готов до края на август - ще направим всичко възможно, защото той ни гарантира доставката на азерския газ. Има много неща, които трябва да бъдат извършени, които за тези 7 месеца не са били приключени - нямаме Акт 15, да не говорим за Акт 16. Говори се за отмяна на решението за назначение на надзорен съвет на интерконектора - тази отмяна е във връзка с това, че са допуснати грешки в имената на надзорния съвет. Отменя се, за да бъдат правилно записани имената им."

Ще търсим всички възможни източници за пълна диверсификация в България и да обезпечим цялото необходимо количество природен газ за отоплителния сезон, отново подчерта Гълъб Донев.

"От септември до декември 1/3 от необходимото количество газ не е покрита. Дори и тези 7 танкера - за тях ние нямаме сигурни доставки до газопреносната мрежа на България."

Кирил Петков: Направихме крачка напред, а в най-важния момент се връщаме две назад

Премиерът каза още, че в офертата за седемте танкера не е уточнено с кой търговец трябва да бъде сключен договорът.

"Казват ни: "Сключете договор". С кого да сключим договор? В тази система има два търговеца - единият държи капацитета на терминала за регазификация и още един търговец. Ние търсим прекия контакт с производителя на газ, а предишното правителство ни завещава една схема, в която трябва да преговаряме с търговци. Тогава на каква цена ще доставим този газ? Това не означава, че няма да преговаряме с тези доставчици, напротив - ще разширим кръга и го правим прозрачно. Затова казахме, че ще обявим и търг за доставка на втечнен газ".

Не е вярно и че служебното правителство ще спре пътя на България към ОИСР - вчера МС отмени въпросната точка, защото зад нея не стои нормативен акт. И това ще направим, каза още Гълъб Донев.

СМЯНАТА НА ВЛАСТТА

Донев отрече твърденията, че служебният кабинет е настроен реваншистки и заяви, че няма да се зачеркват с лека ръка успешни политики, които водят до подобряване качеството на живот и състоянието на хората.

"За съжаление, това, което заварваме, не говори добре. Ще се опитаме да имаме приемственост там, където наистина има свършени определени действия. Ние сме от три дни в Министерския съвет - нас ни обвиняват за неща, които не са свършени за 7 месеца от предишното правителство."

Мотивите за смяната на шефа на НАП Румен Спецов са изключително чисти и ясни, каза Гълъб Донев.

"Доста добре е анализирано и може да се види от резултатите, които НАП показва за приходната част в бюджета през първите 6 месеца на годината, анализите и прогнозите - че те не съответстват на реалната ситуация в страната".

Румен Спецов: Освободиха ме от НАП по политически причини

Ще покажем истинската ситуация в държавата, за да не може партиите да правят предизборната си кампания на гърба на служебното правителство и хората да направят своя избор информирано, заяви Донев.

"Не е много честна игра, но ви гарантирам, че имаме здрави нерви и ще излезем и от тази ситуация. Няма да правим политически коментари, няма да участваме в политическата надпревара. Затова служебното правителство ще стои равноотдалечено от всички политически партии."

ЦЕНИТЕ НА ТОКА ЗА БИЗНЕСА

Правителството ще опита да намери решение на проблема с компенсациите за тока за бизнеса, тъй като те са заложени само до края на септември. За тази компенсация могат да кандидатстват единствено държавните дружества, уточни Донев.

Васил Велев: Индустрията ще трябва да плати 630 лв./mWh, ако компенсациите за тока не бъдат изплатени

"Трябва да направим така, че всички големи енергийни консуматори да прилагат енергоспестяващи инструменти, за да снижим още повече потреблението на електроенергия. С механизма, който е приет в момента, казваме: "изразходвайте колкото искате, ние ще ви платим разликата от 250 лв. нагоре."

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

Социалното министерство е изготвило план и е започнало да събира заявления за енергийни помощи. Енергийната помощ е увеличена със 100 лева - вече е 623.55 лв. Разширен е и кръгът на правоимащите да я получат - с около 50 000 души.

Още този месец линията на бедност ще нарасне от 413 на 504 лв., подчерта Гълъб Донев, който е и бивш служебен социален министър.

"Това е едно много шоково покачване на линията на бедност. То ще доведе до това, че социалните помощи и финансовата подкрепа за хора с увреждания ще бъдат увеличени".

Окончателно: Повишават пенсиите с 10% от 1 юли

Премиерът заяви, че преизчислението на пенсиите ще се случи през октомври, каквото е и решението на 47-ото Народно събрание. Коментира обаче, че лично не одобрява приетите промени, в т.ч. и юлското увеличение на пенсиите. По думите му прибавянето на 60-те лева ковид добавка е недомислено и нарушава принципите на социалното осигуряване.

"Проблемът, който ще дойде октомври с увеличението на пенсиите - то няма да бъде за всички. Формулата, по която е заложено, ще отнеме придобити права на пенсионерите."

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

Консулството ни в Санкт Петербург е изправено пред невъзможност да работи след като днес стана ясно, че Москва гони 14 български дипломати и служители от мисиите ни в Русия. Донев е разговарял с министъра на външните работи Николай Милков, който е изготвил план за обезпечаване работата на българските представителства в Русия.

Русия гони 14 български дипломати

В момента няма риск България да бъде въвлечена във войната в Украйна, но трябва да се полагат всички усилия и да се следи това да не се случи, коментира служебният премиер.

"Ситуацията, пред която е изправена Европа, е една от най-тежките от Втората световна война насам. България е надежден, сигурен и предвидим партньор на НАТО и на ЕС, има и национални интереси, които трябва да отстоява, категоричен бе Гълъб Донев.

Вижте цялото интервю във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Адриан Андреев е на полуфинал във Вецлар
Адриан Андреев е на полуфинал във Вецлар
Родителите, нападнали лекарка в Шумен, са задържани
Родителите, нападнали лекарка в Шумен, са задържани